Op vrijdag 26 januari heeft wethouder Daphne Bijvoet meegeklust met de FIXbrigade Culemborg. Samen met leerlingen praktijkonderwijs van het KWC, mocht zij het 300 ste huis voorzien van tochtstrips en radiatorfolie.

Het belang van energiebesparing is ook in 2024 onverminderd groot. FIXbrigade Culemborg zet dit jaar haar werkzaamheden voort. Inwoners kunnen zich aanmelden voor gratis hulp van onze fixers bij energiebesparende maatregelen via fixbrigadeculemborg.nl.


Wijkactie Gandhi

Het buurthuis onderin in de Gandhi-flat was de uitvalsbasis voor deze wijkactie. FIXbrigade Culemborg werkt samen met Stichting Present om in 2024 meer wijkacties te organiseren. Het mooie van deze wijkacties is dat het extra reuring in de wijk oplevert. Buren praten met elkaar, de klussers worden aangesproken: ‘Wat doen jullie nou eigenlijk?’. Daarmee zorgt het daarna voor extra aanmeldingen en zo kunnen we nog meer mensen helpen. Ook mensen die we anders niet goed zouden bereiken. De mond-op-mond reclame wekt vertrouwen en werkt heel goed.

Hulp van vrijwilligers

FIXbrigade Culemborg bestaat uit vijf Fixers die klussen bij mensen thuis uitvoeren. Stichting Present zorgt voor extra vrijwilligers en brengt op die manier mensen bij elkaar, die anders niet bij elkaar over de vloer zouden komen. Zo werden tijdens deze afgelopen wijkactie twaalf leerlingen van het praktijkonderwijs gekoppeld aan 24 adressen waar bejaarde alleenstaanden of koppels wonen. Een unieke ervaring. In vijf teams zijn meer dan 100 energieslurpende lampen vervangen door zuinige, en is warmteverlies tegengegaan met radiatorfolie en deurborstels. Ook konden bewoners hun vragen over energie kwijt en werden er gezellige praatjes gemaakt.

Kom je helpen bij een klusactie?

Wil je helpen bij de organisatie van een klusactie in jouw buurt? We zijn altijd op zoek naar sleutelfiguren in de wijken. De gangmakers op de buurtfeesten zeg maar, of het luisterend oor voor een buur op de stoep. Ken jij je buren goed en kun je helpen om het aanbod van FIXbrigade Culemborg bij de juiste mensen te krijgen? Mensen die zich misschien minder snel zelf aanmelden, maar die het wel goed kunnen gebruiken? Wil jij je hiervoor inzetten? Stuur een mail naar contact@fixbrigadeculemborg.nl.

Neem contact op voor:
1. Het fixen van je eigen woning. Meld je aan op www.fixbrigadeculemborg.nl
2. Een wijkactie in jouw buurt. Waarbij jij en je buren hulp krijgen bij het aanbrengen van energiebesparende
maatregelen. Neem contact op met stichting Present, tel 06-15180090.
3. Word ook vrijwilliger! En doe zinvol werk bij mensen thuis. Bekijk de vacature ‘Fixer’ op
www.vrijstadenergie.nl/vacatures (onder het kopje ‘vrijwillige functies’).

Wethouder Daphne Bijvoet overhandigt bloemen aan bewoners van het 300ste klushuis.

 

Bron: FIXbrigade

Datum plaatsing: 4-3-24