De toenemende vraag naar elektriciteit, de gigantische energiekosten en het (intern) verhuizen van een aantal bedrijven zorgt voor een ambitieus plan op bedrijventerrein Pavijen: een decentraal energienetwerk.

Marcel van den Berg, Parkmanager Pavijen van Kring Culemborgse Bedrijven (KCB), legt uit: “Het elektriciteitsnetwerk op Pavijen zit vol. Dat betekent dat we onze eigen opgewekte elektriciteit – die we niet direct gebruiken – niet kunnen terugleveren aan het net. Bij bewoners kan dit nog wel. Sterker nog, bedrijven krijgen een boete als ze teveel terugleveren aan Liander, de beheerder van ons elektriciteitsnet. Er ontstond een innovatief idee: een eigen decentraal energienetwerk, waar de bedrijven onderling elektriciteit uitwisselen en de leden zelf prijsafspraken maken. Onafhankelijk van internationale grillen.”
Niet wachten op extra netcapaciteit
“We kunnen ook wachten tot Liander zorgt voor extra netcapaciteit, maar dat gaat nog jaren duren. En nu we ons bewust zijn van de voordelen van een zogenoemd Smart Grid (slim herverdelen van energie), willen we daar niet meer op wachten.”
Zonnepanelen van folie én een groen dak
“Eerst leek het project spaak te lopen op de dakkwaliteit van veel bedrijven. Die zouden niet sterk genoeg zijn voor zonnepanelen. Maar de techniek haalde ons al snel in. Tegenwoordig kun je ook zonne-energie opwekken met zonnepanelenfolie. De folie is een stuk lichter dan een ‘gewoon’ paneel en is geschikt voor onze daken. Ook denken we aan groene daken. Het maakt Pavijen minder ‘grijs’ én het heeft een positief effect op de zon-opwekking. Bij een te heet dak wordt namelijk minder opgewekt. Een groen dak van sedum haalt de temperatuur een paar graden naar beneden. Kortom, groene daken helpen tegen hittestress en het behalen van een optimaal rendement.”
“We hadden vorig jaar nooit kunnen denken dat we nu al in de onderzoeksfase zitten en alle partijen aan boord zijn.“
Uitwisselen van energie, een fantastische puzzel
“We zitten nu in de onderzoeksfase. Alle betrokken partijen (bedrijven, gemeente Culemborg, Rabobank West-Betuwe) hebben een startbedrag ingelegd waar we de onderzoeksfase mee financieren. In de onderzoeksfase gaan we puzzelen met de bedrijven. We gaan ze dan veel vragen stellen. Hoeveel wek je nu op en wat heb je nodig in de toekomst? Wanneer ga je je wagenpark elektrificeren? Hoeveel zou je kunnen opwekken met PV (zon-opwekking) en windwokkels op daken? Hoeveel kunnen we opslaan in batterijen? Kun je energie uitwisselen met de buurman?
De antwoorden vullen we in in een digitale tweeling: een slim systeem voor het herverdelen van energie. Een fantastisch uitdagende puzzel waar we ook het onderwijs bij willen betrekken. Als de puzzel rond is zijn we al heel ver. Daarna komt financiering weer om de hoek kijken.”
Het elektriciteitsnetwerk voor particuliere bewoners in Culemborg is (nog) niet vol. Dus je kunt als inwoner nog steeds zonnepanelen op je dak plaatsen en terugleveren. Dat komt omdat consumenten een huisaansluiting hebben en bedrijven een zware netaansluiting. De verstopping – de congestie – gaat in Culemborg nu enkel over zware netaansluitingen.
Heb je vragen over de plannen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Kring Culemborgse Bedrijven via parkmanager@kcbculemborg.nl.
Datum plaatsing: 19-4-23