Onze tegels moeten uit de tuin want dat is goed voor de natuur. Dat weten we inmiddels wel. Maar wat als je een balkon hebt? Kun je dan ook nog bijdragen aan de biodiversiteit? Jazeker! Bijvoorbeeld door het plaatsen van bloemen en fruit, maar ook met bijvoeren.

Bijvoeren per seizoen

De natuur regelt zichzelf toch? Waarom moeten we dan bijvoeren? Wees gerust. Vogels proppen zich nooit vol. Ze stoppen gewoon met eten en drinken als ze voldoende hebben. Volgens de Vogelbescherming willen ze het liefst het volgende op hun bord:

🍀 Lente: eiwitten en kalk uit bijvoorbeeld insecten, rupsen, fijngestampte eierschalen en wormen.

🍀 Zomer: platte schaal met water.

🍀 Herfst: vitaminerijke bessen, pinda’s en vetbollen.

🍀 Winter: zadenmengsel, fruit, vetbollen en pinda’s.

Klinkt dit te ingewikkeld? Ga dan alleen voor vetbollen in de winter en een schaaltje water in de zomer. Daarmee komen de dieren al een heel eind.

Grote bak met gifvrije bloembollen

Herfst is hét moment om je bloembollen in de grond te stoppen. Dat hoeft niet per se in de grond maar mag ook in een bak of pot. En die kun je weer op het balkon plaatsen. De eerste maanden is dat een hele saaie bak met grond, maar ach, zo vaak zul je niet op je balkon zitten in de herfst en winter.

Welke bollen moet ik hebben?

Kies zowel voorjaarsbloeiers als zomerbloeiers. Met de voorjaarsbloeiers doe je onder andere de bij veel plezier. Dat is hét moment dat de bij moet gaan groeien en op krachten komen. Met een voorjaarsbloeier op je balkon moet dat lukken. En kies bij voorkeur biologische bloembollen. Zo houd je de grond gifvrij.

Verticaal tuinieren

Meestal heeft een balkon, binnenplaats of dakterras niet veel m2. Daarom is het leuk om op een balkon de hoogte in te gaan. Dit heet verticaal tuinieren en is helemaal hip. Doe online inspiratie op hoe je dit kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met plantenorganizers, draadrekken en houten pallets. Ideaal om een kruidentuin van te maken.

Fruit in een pot

Ook op een balkon kun je fruit kweken. Fruitbomen zijn niet alleen maar grote perenbomen, je hebt ook kleinere varianten. Kies fruit dat je in een pot kunt verbouwen en de fauna zal je dankbaar zijn. En wat zij niet wegsmullen, eet je lekker zelf op. Ook leerzaam voor kinderen!

Welk fruit moet ik kiezen?

Kies het soort dat het beste gedijt op jouw balkon. Denk bijvoorbeeld aan de zon. Is het een zonnig of een schaduwrijk balkon? We zetten vijf fruitsuggesties op een rij die je in een pot kunt laten groeien.

🍎 Appels, maar dan wel een zuilvormige appelboom en/ of lage onderstam

🍎 Bessen: zwarte bessen, kruisbessen, bosbessen en blauwe bessen

🍎 Vijgen

🍎 Frambozen

🍎  Aardbeien

Krijg je bij het lezen het gevoel dat je met je balkon niet zoveel kan bijdragen aan een biodivers land? Vergeet dan niet dat jouw ene bloembollenbak of frambozenplant hét verschil kan maken of een vogel van het ene naar het andere biodiverse gebiedje kan vliegen of niet.

 

Bron: Gardeners World Magazine, Vogelbescherming

Datum plaatsing: 2-1-23