Duurzame energiecoöperatie Vrijstad Energie heeft samen met familie De Raad een nieuw zonneproject gerealiseerd in Culemborg. De daken van de stallen en schuren van VOF de Raad zijn gesaneerd van asbest en daarop liggen nu 1.065 zonnepanelen. Daarnaast staan er 940 rechtopstaande panelen op een veld. Burgemeester Gerdo van Grootheest opende het project op donderdag 15 september met de woorden: “Met dit project laten wij als kleine stad in Nederland zien waar we groot in zijn”.   

Eerste verticale veldopstelling in Nederland op landbouwgrond 

Zonneproject Den Heuvel bestaat uit twee deelprojecten, namelijk een dak- en een veldopstelling. Bij de veldopstelling staan de panelen rechtop, met een tussenruimte van 5 tot 6 meter. Zo blijft de grond bruikbaar voor vee of het verbouwen van gewassen, terwijl er ook duurzame energie wordt opgewekt. Dubbelgebruik van landbouwgrond dus: een primeur in Nederland! Veehouder Gijs de Raad gaat bovendien een deel van de ruimte tussen de panelen inrichten als patrijzenstroken. Zo ontstaat er een rustig gebied waar deze vogels kunnen scharrelen. Hiermee verbetert door het project ook de biodiversiteit. 

Project officieel geopend

Burgemeester Gerdo van Grootheest opende het project door een skyline van Culemborg te verlichten met stroom die rechtstreeks wordt opgewekt door de panelen. Hij is enorm trots op Zonneproject Den Heuvel: “Het vergt lef en moed om te pionieren. Deze twee partijen -familie De Raad en Vrijstad Energie- hebben de handen ineengeslagen om te werken aan een duurzame toekomst en dat verdient een groot compliment.”   

Peter Drenth, gedeputeerde landbouw van de provincie Gelderland feliciteerde de aanwezigen via een videoboodschap met dit innovatieve project. 

Voor en door Culemborgers 

Ruim 100 inwoners van Culemborg investeerden in dit unieke project, waardoor de bouw mogelijk werd gemaakt. Zij profiteren mee van de opbrengsten van de duurzaam opgewekt stroom. De stroom wordt verkocht aan OM nieuwe energie. Via hen kan iedereen ook de stroom van project Den Heuvel afnemen. 

Meer stroomproductie per dag 

Traditionele zonnepanelen, die gericht zijn op het zuiden, produceren de meeste stroom tussen 11:30 en 13:30 uur. Op dat piekmoment is er te veel aanbod van stroom aan het elektriciteitsnet. Een groot voordeel van verticale panelen is dat ze juist in de ochtend en de middag veel stroom produceren. Mede omdat ze aan beide kanten stroom kunnen maken. Over de hele dag is de productie zelfs hoger dan met panelen die op het zuiden zijn gericht!

In combinatie met de zonnepanelen op de daken kan Zonneproject Den Heuvel over een langere periode stroom leveren. Projectleider Arjen Schamhart van Vrijstad Energie vertelt: ‘Het Duitse bedrijf Next2Sun heeft dit systeem ontwikkeld, waarmee je landbouwgrond kan blijven gebruiken, in combinatie met stroom opwekken op gunstige momenten.’  

Symposium Impact Verticale Zonnepanelen 

Eind november organiseert Vrijstad Energie een symposium over de impact van verticale zonnepanelen. Vragen die een rol spelen zijn: wat is het effect van de onderlinge afstand tussen de rijen panelen op de opbrengst? Wat is het effect op de gewassen die tussen de rijen worden gekweekt? Zowel in Nederland als in Duitsland wordt hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Sprekers zijn o.a. Bas van Aken van TNO en Simon Lahr van Next2Sun. Belangstellenden kunnen een mail sturen naar info@vrijstadenergie.nl 

 

Kijk voor meer informatie op de website van Vrijstad Energie.

Bron: Vrijstad Energie

Datum Plaatsing: 19-9-22