“Mensen gooien steeds minder afval op de grond, dus we zijn er ook aan toe.”

 

Het kriebelde al veel langer bij de organisatie om iets te doen aan het bezaaide marktplein vol plastic bekers na afloop van Culemborg Blues. Met de komst van nieuwe regelgeving was dit het moment om ermee aan de slag te gaan. Voor het eerst zit er een recyclingbijdrage op bekers. En dat is geen slecht, maar goed nieuws!

Secretaris Gerard Cocu vertelt over de zoektocht: “Alle evenementen en horeca zijn op zoek naar nieuwe systemen om afval te verminderen. En bij een evenement als Blues – waar gemiddeld 10.000 bezoekers op afkomen – is dat heel wat. En we merken dat bezoekers daar ook behoefte aan hebben. Zo zagen we vorig jaar dat er zeker 50% minder troep op de grond lag na afloop. Wellicht heeft corona ervoor gezorgd dat we het weer ‘raar’ zijn gaan vinden om iets op de grond te gooien.”

Bewuste keuzes

“Elk jaar maken we verbeterslagen op het gebied van duurzaamheid. Het is een constante afweging van duurzaamheid, veiligheid en kosten. Zo stapten we over naar duurzaam papier voor de programmaboekjes, hangen we tijdens het event geen blokkenschema’s meer op aan elke paal, is alle verlichting inmiddels Led en is de vrachtwagen die de geluidsinstallaties vervoert elektrisch. Ook zijn onze generatoren elk jaar duurzamer. Die zijn elk jaar efficiënter, werken op biodiesel en hebben een krachtige filter. Dat is wel wat anders dan de rookpluimen die er vroeger uitkwamen. De techniek en opties worden steeds beter. We zijn niet perse een duurzaam evenement maar maken zeker bewuste keuzes. Ik ben benieuwd waar we over 10 jaar staan.”

Zacht plastic vs. hard plastic bekers

“Eigenlijk zouden we het liefst een statiegeldsysteem hebben met herbruikbare bekers. Maar toen we er ons in gingen verdiepen bleek dat toch (nog) niet de beste optie is voor ons. Deze bekers moet je huren, er is transport, je moet schoonmaken en je moet de bekers ook drogen in een droogmachine. Daarnaast moeten álle horeca en deelnemers meedoen en is het lastiger te realiseren met een open evenement. Ook zijn de harde bekers onbreekbaar wat het gevaarlijker maakt. Mocht er paniek uitbreken en mensen weg willen zijn harde bekers op de grond een obstakel en kun je vallen. Voorlopig dus nog geen harde bekers, helaas.”

Bekers van maïs vs. rPET

“Tot afgelopen jaren hadden we biologisch afbreekbare bekers gemaakt van maïszetmeel. Maar omdat Europese regelgeving anders is dan de Nederlandse regelgeving komen ook die helaas bij het restafval. Dit jaar gaan we dus ‘terug’ naar plastic, maar dan naar rPET. Gerecycelde plastic van PET. Dat is het best recyclebare plastic.”

Bekers recyclen

“We willen natuurlijk dat die bekers ook daadwerkelijk gerecycled worden en niet bij andere soorten plastic terecht komt. Er zijn op dit moment drie bedrijven in Nederland die zich richten op het recyclen van evenementenbekers. Die hebben het zo druk dat ze alleen klussen aannemen vanaf 100.000 bekers. Hier komt Culemborg Blues niet aan. Het is dus wachten op meer aanbieders.

Na overleg van de gemeente met de AVRI, is er door de AVRI een oplossing geboden om toch te bereiken dat de gebruikte bekers verwerkt worden tot nieuwe (r)PET producten.

Hoe werkt het?

  • 1. Bij je eerste drankje betaal je een ½ munt extra aan recycling-bijdrage (½ munt = € 1,65, 1 munt = € 3,30).
  • 2. Bij de volgende ronde lever je je beker(s) in en betaal je alleen voor je drankje.
  • 3. Als je weg gaat lever je je beker in bij de bar. Hiervoor krijg je geen muntje of geld terug.

Laatste beker van de dag

“We weten niet of mensen aan het einde van de avond de beker gaan inleveren als er geen geld tegenover staat, maar we denken het wel. En dat zien we ook op andere evenementen. Waarom? Omdat ook bezoekers willen dat de beker gerecycled wordt. Alleen ingeleverde bekers worden optimaal verwerkt. Bekers die op de grond belanden komen bij het restafval en kunnen worden niet optimaal verwerkt worden .”

Waar laat ik m’n beker?

“Wil je niet gelijk een nieuw drankje, dan houd je de beker bij je in je hand, zak of tas. Dat zal even wennen zijn. Je hebt ook bekerhouders die je online kunt kopen. We kijken momenteel of we die nog kunnen inkopen zodat we dat kunnen aanbieden. Ook zien we op ander festivals al mensen met post-elastieken rondlopen. Die knoop je aan het lusje van je broek. Zo simpel kan het zijn.”

Waar gaat de recycling bijdrage heen?

Omdat we de bekers schoon moeten aanleveren, moet het personeel achter de bar alles netjes verzamelen en troep eruit schudden. Dit karweitje kost 10% meer tijd en dus personeel. 90% van de reclycling-bijdrage gaat naar de horeca. Ook het organiseren en de zoektocht hiervan kosten veel uren. Eigenlijk blijft er niks over.

Duurzame wensen

“We zouden graag willen dat de elektriciteitspunten in de grond op het marktplein – die worden gebruikt tijdens de markt – meer vermogen zouden krijgen. Dan zouden we wellicht geen generatoren meer nodig hebben. Helaas is dat voor een kleine stad met relatief weinig evenementen financieel (nog niet) de moeite waard.”

Tips van Gerard voor een onvergetelijke Bluesavond

Gerard kijkt dit jaar het meeste uit naar Erja Lyytinen uit Finland: “Dit jaar staan er weer vele mooie artiesten op het podium zoals Danny Bryant (UK) en Mattanja Joy Bradley die je kunt kennen als Serious Talent van 3FM en haar deelname van ‘de beste zangers van Nederland’ in 2014.”

 

  • Wat: Culemborg Blues
  • Wanneer: 26 augustus 2023
  • Waar: Markt en Varkensmarkt Culemborg
  • Tijd: 14.00 – 00.30
  • Entree: toegang gratis
  • Tip: neem een post-elastiek mee als bekerhouder.
  • The Night Before The Day After: Ook dit jaar spelen er op vrijdag 25 augustus 2023, de avond voor Culemborg Blues, in diverse horecagelegenheden een aantal bands.

 

Datum plaatsing: 9-8-23