Een kind kan de was doen! En een kind kan ook duurzaam leven. De 10-jarige Wart en de 12-jarige Luka bewijzen dat maar weer. En het bleef niet onopgemerkt. Het Jeugdjournaal maakte er een mooi item over. We hebben de tips voor je op een rij gezet.

Wart en Luka wonen in Eva Lanxmeer, dé ecowijk van Nederland. Over alles in de buurt is nagedacht. Zo ook over het zuinig omgaan met energie. Ze spoelen ze de WC door met oud regenwater, wonen in geïsoleerde huizen, hebben zonnepanelen, een warmtepomp en sommige mensen in de wijk rijden in een elektrische auto. Wat een hoop! Maar ook voor mensen die niet het budget hebben of een woning huren hebben ze tips.

Vang regenwater op

Het is zonde als je leidingwater gebruikt om je planten water te geven. Als je het water opvangt, in bijvoorbeeld een regenton, scheelt dit schaars leidingwater.

Zet minder lampen aan

Ken je dat? Dat je én de lamp bij de bank aan hebt staan én die in de keuken én die in de gang. Dat is handig als je door je huis aan het wandelen bent, maar niet als je een film kijkt op de bank. Zet vaker een lamp uit en je bespaart direct energie.

Zet de verwarming niet zo hoog

Met deze tip kun je echt geld besparen op de energierekening. Wist je dat je per jaar € 200,- (cijfers 2022) bespaart als je je verwarming één graad lager zet?

Eet vaker vegetarisch

Wist je dat 4 á 5% van de Nederlands vegetariër is? Je hoeft natuurlijk niet direct helemaal geen vlees (of vis) meer te eten, maar wellicht is minder vlees eten wel een optie voor jou.

Koken op elektriciteit

We gaan met z’n allen van het gas af. In 2050 is heel Nederland van het gas af en in Culemborg willen we zelfs in 2040 energieneutraal zijn. We zullen dan niet meer op gas koken. Koken op inductie, op elektriciteit zal de norm worden.

Douche minder

Niks lekkerders dan een heerlijk warme douche. Toch is het water en ook het warm maken van water belastend voor het milieu. De oplossing is simpel: douche korter. Wil je toch blijven genieten van een lange douche? Dan is het energiezuiniger om in bad te gaan.

Meer groen in de tuin

Meer groen in de tuin is niet alleen mooi maar ook nog eens heel goed voor de dieren en planten in de tuin (biodiversiteit). Daarnaast zullen we steeds meer last gaan krijgen van periodes van droogte afgewisseld met periodes van hevige regenval. Een groene tuin helpt hierbij.

Wart en Luka doen best wel veel. Maar ook met minder maak je al een verschil. Wart: “Alle kleine beetjes helpen, ook alleen minder vlees eten helpt al.”

Video: Jeugdjournaal
Datum plaatsing 23-04-2022