We moeten allemaal energie besparen. Zo kunnen we minder afhankelijk worden van gas uit het buitenland, het milieu ontlasten en geld besparen. Energie besparen is dus ook voor jou als organisatie interessant. We helpen je in dit artikel op weg met een paar tips.

Misschien heb je het al voorbij zien komen, de landelijke campagne ‘zet ook de knop om’. Hierbij wil het Rijk je stimuleren om energie te besparen. Niet alleen particulieren maar ook bedrijven geven ze handige tips op hun website. Ook ondernemers in Culemborg zetten de knop om. Energiek Culemborg zette ze voor je op een rij.

1. Verlichting

Schakel lampen uit als je ze niet gebruikt en vervang spaar-, gloei- en halogeenlampen voor ledlampen.

2. Ventilatie

Ventileren is belangrijk voor een gezonde werkruimte. Maar na werktijd of in de vakantie kan de ventilatie uit. Denk eraan om wel voor en na te ventileren zodat het een gezonde ruimte is als je weer aan de slag gaat.

3. Isoleren

Een goed geïsoleerd bedrijfspand houd je warm in de winter en koel in de zomer. Dit verhoogt het comfort in de werkruimte.

4. Verwarming

Zet de verwarming laag of uit als er niemand in het gebouw is. Wil je niet in een koude werkruimte beginnen? Stel dan in dat de verwarming een uur voor werktijd weer aan gaat.

5. Koeling

Koel niet onnodig en maak zoveel mogelijk gebruik van buitenlucht. Kan dat niet door een klimaatregeling? Stel dan in dat ’s avonds gebruik wordt gemaakt van buitenlucht.

6. Koelen

Koel je producten in je bedrijf? Omdat je bijvoorbeeld een (bedrijfs-) restaurant hebt? Kies dan voor ledverlichting in de gekoelde ruimten en houd je koelruimten goed dicht na sluitingstijd.

Energiebespaarplicht

Wist je dat je als ondernemer een energiebespaarplicht hebt? Lees hier meer over via Energiebesparingsplicht (rvo.nl).

Vul in: energiebespaartool

Wil je meer inzicht in de mogelijkheden? Vul dan de DEB-tool (Duurzaam Energie Besparen) in om te bekijken hoeveel energie jij als ondernemer kunt besparen. Het is een onafhankelijke, gratis tool voor ondernemers omdat het met subsidie beschikbaar is gesteld.

Loket Klimaat en Duurzaamheid

Wil je even sparren over je situatie betreft het verduurzamen van je werkplek of pand. Neem dan contact op met het adviesteam van de Kamer van Koophandel via Kvk.nl.

Meer informatie?

Kijk op RVO.nl om meer te weten te komen over wet- en regelgeving, subsidies en fiscale regelingen. Ook kun je er een overzicht vinden van energiebesparende maatregelen.

 

Datum plaatsing: 3-7-22