Culemborger Lennart van der Poel heeft zich helemaal vastgebeten in zijn project, het verduurzamen van zijn woning. Omdat hij de afgelopen tijd veel heeft uitgezocht over isolaties, installaties, vergunningen subsidies en leningen vraagt Culemborg Duurzaam hem naar zijn inzichten en tips.

Lennart woont in de wijk ‘de Hond’, vlakbij de kinderboerderij. Een mooie en groene plek om te wonen zegt hij. Hij heeft een woning uit 1972/1974 en woont er sinds 2015. En eigenlijk is hij al sinds dat moment bezig met verduurzamen.

Verhuizen is hét perfecte moment om te verduurzamen

“Verhuizen is het ideale moment om je woning energiezuiniger te maken. Je woning is dan leeg, dus verbouwen is dan simpelweg gemakkelijker. En je hebt geen last van de troep als je er nog niet woont. Sommige ingrepen kun je prima doen als je er al woont, zoals spouwmuurisolatie en het vervangen van kozijnen/glas. Maar andere ingrepen zijn dan iets lastiger. Zoals ik heb gedaan in 2015, het isoleren van de binnenmuur met voorzetwanden.”

Subsidie op o.a. isolatie en warmtepomp

Er is momenteel veel beschikbaar. Qua subsidie heb je bijvoorbeeld de, investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, de ISDE, waar je subsidie krijgt op o.a. je warmtepomp en/of isolatie. Lees wel goed de voorwaarden door, want er zijn er best een aantal. Zo mag je de ingreep niet zelf doen maar moet je het uitbesteden en als je een isolerende maatregel doet, moet je nog een maatregel doen om aan de voorwaarden te voldoen.

Lees meer over de subsidie, de ISDE, op de website van het RVO.

Via de gemeente kun je een duurzaamheidslening aanvragen

Verduurzamen is niet gratis, maar wel belangrijk. Daarom biedt gemeente Culemborg een duurzaamheidslening aan. Lennart: “Het voordeel van de duurzaamheidslening is de lage rentestand en de gunstige voorwaarden. Het is immers een lening zonder winstoogmerk. Het is een makkelijk proces zonder lange wachttijden. Je vraagt het aan bij de gemeente. Zij accorderen je aanvraag. Vervolgens moet je met dat formulier je aanvraag doen bij de SVN. Zij doen een financiële toetsing. Het proces is laagdrempelig en bij mij duurde het in totaal maar twee weken. Het kan natuurlijk zijn dat  het soms wat drukker met aanvragen is. Dus houdt rekening met een iets langere tijd.”

Ga je helemaal van het gas? En word je woning energieneutraal? Dan biedt de gemeente een stimuleringslening aan. Lees hier meer over de stimuleringslening.

Vergunningen en wachttijden

Het grootste struikelblok voor Lennart is het wachten op vergunningen, voor bijvoorbeeld z’n dakkapel. Deze vergunning heeft hij nodig omdat het ontwerp van de kapel toegespitst is op inpassing van verduurzaming. De extra ruimte gebruikt hij naast wonen als machinekamer voor verduurzamingsapparatuur en bijbehorende buizen en leidingen.

Een ander struikelblok is de wachttijd van bedrijven. Momenteel is het druk bij alle aannemers en installateurs door een tekort aan technisch personeel en materialen. “Verduurzamen is iets van de lange adem, vooral als je invloed wilt hebben op elk aspect, zoals ik. Ik zoek precies uit welke materiaal het meest rendement geeft en het meest efficiënt is bijvoorbeeld. Als je er niet zo bovenop zit, is het proces misschien iets makkelijker en in kortere periode te realiseren. Dan kies je gewoon met de installateur het materiaal dat hij (nog) heeft liggen en goed genoeg is.”

Stel de juiste vragen

“Ook niet alle bedrijven zijn even goed thuis in het verduurzamen. Zo bood mijn glaszetter aan om HR++ glas te installeren, terwijl een HR+++ glas 2x zo goed isoleert met relatief geringe meerprijs. Dit is overigens alleen mogelijk om te laten plaatsen als je tegelijkertijd ook de kozijnen doet. En wat een verschil! Deze maatregel verhoogde direct het wooncomfort.”

Energiebesparende maatregelen op de planning

Lennart heeft grote plannen en is daarmee een pionier. Een ambitieuze lijst met maatregelen zitten in de pijplijn:

  • Balans-WTW ventilatie (warmteterugwinning uit ventilatielucht)
  • Warmtepompboilers (voor warm tap-water)
  • Warmtepomp voor ruimte verwarming
  • Zonnepanelen (stroom opwekking)
  • Zonnecollectoren (voor warm tab-water en ruimte verwarming)
  • Thuisaccu/-batterij
  • Isolatie (bijna) passiefhuis norm; overal driedubbel glas en kierdichting
  • Douche-WTW (warmteterugwinning uit douchewater)
  • Rolluiken (om de hitte buiten de woning te houden in de zomer)
  • Elektrische auto

Lennart zijn doel is dat het huis energieneutraal wordt en dat hij de gasaansluiting kan laten verwijderen. We blijven Lennart op EnergiekCulemborg.nl volgen.

Lennart helpt je graag op weg

Lennart vindt het leuk om dit soort zaken uit te zoeken. Ben je benieuwd hoe hij het aanpakt, of wil je dit ook en heb je een vraag? Lennart helpt jou, als een goede buur, graag op weg. Stuur Lennart een privébericht via lennart.duurzaamwonen@gmail.com.

Wil je ook tips delen?

Ben jij bezig met verduurzamen, dan horen we graag ook jouw verhaal. Stuur een bericht via de facebookpagina van Culemborg Duurzaam en verschijn in het volgende bewonersverhaal.

 

Datum plaatsing: 1-6-22