Afgelopen week kwamen 11 Culemborgers uit de horeca en evenementenorganisatie bijeen om aan de slag te gaan met plasticvrij ondernemen. De aanleiding hiervan zijn nieuwe regels rondom wegwerpplastic. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente met o.a. als doel een afvalvrij(er) marktplein na evenementen. 

De deelnemers zijn zich al goed bewust van hun voetafdruk en hebben ook al maatregelen getroffen. Er wordt al gelet op afval scheiden en onnodig energiegebruik wordt tegengegaan. Ook worden bezoekers van evenementen gevraagd om met de fiets of het openbaar vervoer te komen i.p.v. met de auto. Daarnaast kwam ook het plastic rietje ter sprake. Plastic rietjes zijn nu al niet meer toegestaan, dus er werd gesproken over alternatieven zoals het rietje van tarwe.

Ook energiebesparing en vegetarisch eten

De deelnemers gingen onder leiding van Jasper Fleers van De Groene Lobby in gesprek over wat je kunt doen om je zaak/evenement verder te verduurzamen. Dit gaat van het in kaart brengen van je energiegebruik naar het stimuleren van vegetarische producten op het menu. Een belangrijk tip van Jasper is om iemand binnen je team verantwoordelijk te maken voor verduurzaming en jezelf haalbare doelen stellen.

Komende zomer testen met alternatief wegwerpbekers

Het vinden van een goed alternatief voor wegwerp drinkbekers tijdens evenementen is een lastige puzzel. Er zijn verschillende alternatieven, zoals een herbruikbare hardplastic beker of een zachtplastic beker die met statiegeld of een statiegeld muntje wordt uitgegeven en weer ingezameld. Evenementen hebben deze zomer de tijd om een alternatief systeem voor de wegwerpbeker te testen. Vanaf volgend jaar (2024) is het gebruik van een alternatief voor de wegwerpbeker verplicht.

 

Datum plaatsing: 26-1-23