“Bij de FIXbrigade help ik mensen op een praktische manier met energie besparen. En ik leer er zelf ook nog wat van!”

Heiko van den Broek werkt één dag per week als vrijwilliger voor FIXbrigade Culemborg. Deze organisatie helpt mensen in een huurwoning met eenvoudige maatregelen om energie te besparen. Met een bakfiets vol materialen en gereedschap rijdt Heiko naar de woningen waar hij gaat klussen. Daarvoor betalen de bewoners niets, dankzij een subsidie van de gemeente Culemborg.

 

Heiko, hoe lang werk je al voor de FIXbrigade?

Ik begon in januari van dit jaar bij de FIXbrigade, tijdens een klusdag in een buurtje in Culemborg. Met een groep vrijwilligers hebben we toen in meerdere huizen energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Daarna is de FIXbrigade Culemborg officieel gestart in maart. Ik was er dus vanaf het allereerste begin bij!

Wat houdt jouw werk in?

Als Fixer doe ik de uitvoering van klussen bij mensen in huis. We gaan altijd met z’n tweeën naar een woning en daar werken we een lijstje af. Bijvoorbeeld het dichtmaken van kieren bij ramen en deuren met tochtstrips, het aanbrengen van radiatorfolie zodat de warmte niet de muren ingaat en het vervangen van gloeilampen door ledlampen. Maar ook het plaatsen van brievenbusborstels of het bijvullen van de cv-ketel.

Moet je handig zijn voor dit werk?

Je moet nauwkeurig werken en met gereedschap kunnen omgaan. Dus het is prettig als je een beetje handig bent. Maar je leert ook heel veel tijdens het werk bij de Fbrigade. Dat pas ik in mijn eigen huis ook toe.

Wat vind je leuk aan het vrijwilligerswerk bij de FIXbrigade?

Ik kan mensen die dat zelf niet (meer) kunnen op een praktische manier helpen. De FIXbrigade komt bij heel diverse bewoners, zoals ouderen of mensen die begeleid wonen. Vaak weten mensen niet wat er moet gebeuren in huis om energie te besparen, of ze kunnen het zelf niet regelen. Met dit werk helpen we die mensen echt. Een andere drijfveer is dat ik met dit werk een bijdrage lever aan minder energieverbruik, wat goed is voor de aarde. En nog een voordeel is dat ik er zelf wat van leer! Ook is het altijd gezellig werken met mijn collega’s.

Wat voor reacties krijg je van bewoners?

Mensen zijn blij en dankbaar! Want we komen gratis helpen, waarmee we ze helpen energie en geld te besparen. Vaak maak je een gezellig praatje. Voor sommige mensen ben je misschien wel de enige die ze die dag hebben gesproken.

Hoeveel woningen hebben jullie al gefixt?

Dit jaar al ruim 150! En er zijn al aanvragen voor drie maanden vooruit.

Welke eenvoudige tips voor energiebesparing heb je voor mensen?

Ik kom nog steeds in woningen waar de bank vóór of tegen de verwarming staat. Dan kan de warmte de kamer niet in. Dus zet geen meubels voor je radiator. Mijn tweede tip is: zet je verwarming een uur voordat je gaat slapen uit. Dat scheelt een hoop energie. En de derde tip: neem contact met de FIXbrigade op.

Kunnen jullie extra vrijwilligers gebruiken?

Jazeker! Er ligt veel werk dus we kunnen zeker vijf vrijwilligers erbij gebruiken. Daarvoor moet je een beetje handig en leergierig zijn en minimaal één dagdeel per 2 weken beschikbaar zijn. Twijfel je of je het kunt? Neem gewoon contact op, want je kunt heel veel leren tijdens het werk.

Datum plaatsing: 27-11-2023

Tekst: FIXbrigade/ Vrijstad Energie