Ada woont aan de Honddijk en toverde in 8 jaar haar tuin en erf om tot een paradijs voor vogels en insecten. In 2019 opende ze met Wil Lokhorst de Honddijker Theetuin, een idee waar ze onder het uitlaten van hun honden Bobbie en Balou (ook vriendinnen) vaak over fantaseerden. De theetuin is vooral ook om bezoekers te informeren wat een ieder zelf voor meer biodiversiteit kan doen en om even tot rust te komen in de natuur. Er is een leeshoek met interessante boeken, gratis folders en Ada staat klaar om vragen te beantwoorden en uitleg te geven.

 

Taartjes en tuintips

“Elke zondag van 11.00 tot 17.00 met mooi weer ben ik open. Dan mag je komen genieten van alles wat er bloeit en koffie of thee met taart. Ik bak de taarten zelf en dat doe ik naast mijn werk als landschapsarchitect. We zijn nu voor het 5e jaar open en de theetuin begint langzaam bekendheid te krijgen. Ik vind het fantastisch als mensen langskomen en het gevoel hebben dat ze het best bewaarde geheim van Culemborg hebben ontdekt.” Ook voor kinderen zetten Ada en Wil spulletjes klaar. Stoepkrijt, een kinderkeukentje, een tipi. Terwijl de kinderen zich vermaken kunnen de ouders even ontspannen.

Ook voor ouderen is het een ontmoetingsplek waar ze even een praatje met andere bezoekers kunnen maken. I.s.m. de Beatrix en de NME worden een paar keer per jaar doordeweeks speciale momenten georganiseerd: het ‘Vitamine Groen’ project. Vrijwilligers wandelen de bewoners naar de theetuin. Na ontvangst met koffie en taart volgt vaak een kruidenworkshop (geuren), voelen, een wandeling door de tuin naar de paarden en muziek in de boomgaard. Ook het Odensehuis is inmiddels vaste bezoeker.

Plantenadvies met taart

Als expert op het gebied van biodiversiteit weet Ada je alles te vertellen over natuur. En vooral waar we met z’n allen nog hard aan kunnen en moeten werken om het biodiversiteitsverlies af te remmen. Praktische tip voor nu: “Plaats een paar schalen water in je tuin of balkon als het warm is, dat helpt de vogels echt. De natuur redt zichzelf als het in balans is, maar we moeten ze nu echt een handje helpen. En stop met het spuiten van gif in je tuin! Veel onkruidsoorten zijn voor veel insecten een belangrijke voedselbron. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 100 verschillende soorten insecten op een paardenbloem afkomen! Ik noem onkruid daarom liever ‘wilde flora’.” Als je een taartje komt halen in de theetuin denkt Ada graag met je mee over jouw eigen tuin of balkon.

Het helende hofje: natuur op recept

In een hoek van het erf is een omhaagde kruidentuin aangelegd met een speciaal doel. “We zijn vergeten dat de natuur helend kan zijn en mensen kan helpen in moeilijke tijden. In Engeland geven artsen daarom al natuur op recept en sturen patiënten naar een ‘Wellbeing garden’. Ik weet nog niet hoe, maar ik zou dat graag in Nederland ook zien. Daarom heb ik samen met Judith Roeland van de moestuin dit kruidenhofje gemaakt. Zij gaat hier kruiden kweken. Samen met Boomgaard Ochtendblauw van Nicoline van de Beek die in haar boomgaard o.a. een rouwtuin wil opzetten, hebben we onlangs een rondleiding gegeven aan zorgverleners om ze de mogelijkheden van beide locaties te laten zien. Dat is een eerste stap.”

Adres: Honddijk 2, Culemborg

Openingstijden: Zondag van 11.00 tot 16.00 bij mooi weer

Website: http://www.honddijkertheetuin.nl/