“Door proefmonument te zijn hoop ik mee te helpen aan een toegankelijker vergunningstraject.”

Jos en zijn gezin wonen sinds een aantal jaar in Culemborg. Ze werden verliefd op de stadsboerderij aan de Everwijnstraat. Het huis is zowel van binnen als buiten een plaatje, maar brengt ook veel werk met zich mee. Hoe onderhoudt Jos zijn monument en waar loopt hij tegenaan nu hij wil verduurzamen?

“We willen graag aan de slag met verduurzamen, maar ondanks de welwillendheid van de gemeente lopen de vergunningstrajecten nóg niet zo soepel als we zouden willen. Voor de meeste energiebesparende maatregelen ben je – als gemeentelijk- en rijksmonumenteigenaar – vergunningplichtig. Dat betekent dat als je aan de slag wil met zonnepanelen en isolerend glas, je afhankelijk bent van derden die nú nog niet zover zijn.”

Werkgroep Monumentenzorg Culemborg

“De Werkgroep Monumentenzorg Culemborg is opgericht om het vergunningsproces te versimpelen waardoor meer aanvragen goedgekeurd kunnen worden met behoud van historische waarde. De werkgroep zocht een aantal proefmonumenten om de trajecten mee te doorlopen en daar maak ik nu dankbaar gebruik van. Er wordt gewerkt aan een stap voor stap aanvraagprocedure waar alle betrokken partijen achter staan. Ik hoop deze zomer een vergunning te krijgen om het enkel glas te kunnen vervangen. Daarna ga ik aan de slag met mijn dak en zonnepanelen.”

Verantwoordelijkheid nemen en wooncomfort

“Als je gaat verduurzamen bereken je vaak de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: na hoeveel jaar heb ik de kosten van de zonnepanelen eruit? Bij een monument is de terugverdientijd een stuk langer door het gebruik van duurdere materialen en gespecialiseerde uitvoerders. En soms zelfs helemaal niet rendabel. Toch willen we ermee aan de slag omdat we verantwoordelijkheid willen nemen voor onze uitstoot en meer wooncomfort willen. Ook is een duurzamer monument beter verkoopbaar.”

Vacuümglas

“De techniek op het gebied van vensterisolatie gaat razendsnel. Gelukkig maar, want vorig jaar was er nog geen enkel soort glas geschikt voor ons raam. Voorzetramen wilden we niet, want dan kan het raam niet meer open en kunnen de luiken aan de binnenkant niet meer dicht. Nu richten we ons op vacuümglas. We hebben al een aantal offertes liggen. Komende maanden ga ik samen met de werkgroep de vergunning indienen.”

Voordelen van vacuümglas:

  1. Behoud van historisch karakter: het glas is dunner is dan traditioneel isolatieglas
  2. Isoleren: minder warmteverlies
  3. Geluidsisolatie
  4. Bescherming tegen UV-straling

Uitschakelen van elektrische apparaten

“Toen de energieprijzen stegen namen we – net als veel Nederlanders – ons eigen gedrag ook goed onder de loep. We hebben sindsdien een aantal elektrische apparaten uitgezet en ook de cv-ketel in de garage gaat niet meer aan. De verwarming staat lager, we hebben tochtstrips geplakt en overal ledlampen ingedraaid. Al met al verbruiken we hierdoor al 30% minder energie. Kritisch naar jezelf kijken loont dus ook echt.”

 

Datum plaatsing: 11-7-23