De Culemborger Kars Veling is de expert op het gebied van vlinders. Het begon met vlinders tellen in zijn studententijd. Inmiddels werkt hij al 35 jaar voor de Vlinderstichting. Culemborg Duurzaam loopt met hem door de Regulieren, een natuur- en wandelgebied tussen Culemborg en Geldermalsen, en vraagt hem naar het nut van deze prachtige insecten.

Eigenlijk zet Kars zich in voor alle insecten. Maar er is een reden waarom hij zicht vooral richt op vlinders: “Een vlinder spreekt iedereen aan door de mooie kleuren, maar bovenal is een vlinderrijke omgeving een teken dat het goed gaat met de natuur.” De Vlinderstichting zet zich ook in voor libellen: “Vlinders leven alleen op het land, maar ook de waterkant is belangrijk voor de biodiversiteit, daarom neemt de stichting nu ook libellen mee in tellingen en onderzoeken.”

Nectarplanten voor een vlinderkroeg

Nectarplanten zijn planten en bloemen waar nectar in zit. Vooral onbespoten en inheemse planten zijn goed voor vlinders. Vlinders zijn niet erg kieskeurig, maar het is wel essentieel dat er het hele jaar door bloemen bloeien waaruit ze kunnen drinken. Hoe meer (soorten) bloemen, hoe gezelliger het in de vlinderkroeg wordt.

De rupsen van de dagpauwoog vind je alleen op de brandnetel.

Zonder rups, geen vlinder

Een vlinderkroeg is een aangename plek, maar een vlinderkraamkamer is nog veel beter. Want zonder rups, geen vlinder. De kieskeurige rups is echt veeleisend en zit alleen maar op zogenaamde waardplanten. De rupsen van de Dagpauwoog en Kleine Vos vind je bijvoorbeeld alleen op de brandnetel. En het koolwitje wil alleen kool. Lees welke planten rupsen aantrekken.

Vlinders tellen

Wil je de vlinders echt helpen? En houd je van wandelen? Meld je dan aan voor een meetnet. In jouw leefomgeving wordt dan, in overleg met jou, een korte route vastgelegd die je (ongeveer) wekelijks loopt als de zon schijnt. Je houdt de vlinders bij tijdens het lopen en voert ze in op je telefoon. Op die manier kan de Vlinderstichting bijhouden hoe het met de vlindersoorten gaat. Ken je de verschillende soorten nog niet? Geen probleem. De stichting helpt je op weg. Heb je een rustige hond? Tijdens de wandeling kan deze gewoon mee. Er zijn nu 1400 routes in Nederland die zowel door natuur als woonwijken lopen.

Lees meer over de meetnetten.

Wel of geen vlinderkast?

“Een vlinderkast kan geen kwaad en is ook een goede plek voor vlinders in winterslaap, maar ze gaan er niet uit zichzelf in zitten. Althans, dat heb ik in al die jaren nog nooit gehoord. Wel is het handig als je bijvoorbeeld een mot of vlinder in winterslaap op zolder vindt en je wilt hem op een veilige plek buiten verder laten slapen.”

Wist je dat insecten met 75% zijn afgenomen in vergelijking met 1989?

Datum plaatsing: 3-7-24