Melle woont op de Zomertaling. Een deel in Parijsch met veel steen en weinig groen. Dankzij het oprichten van de Stichting Eendenplein heeft hij samen met betrokken buren drie groenstroken kunnen realiseren. Met behulp van de gemeente, Prins Bernard Cultuurfonds én Gonzend Rivierenland. De bewoners zijn verantwoordelijk voor het onderhoud.

“Soms moet je het zelf doen. Een saaie, hete straat of zelf de handen uit de mouwen steken.”Melle: “Het lijkt zo simpel. Trek een paar stenen uit de straat en zet er planten in. Maar het duurde drie jaar voordat het zover was. Je hebt een lange adem nodig en geduld. Maar het was het wachten waard. We hebben nu minder hitte en verkeersoverlast in de straat. Het is gezelliger, spelen meer buiten en dragen bij aan de biodiversiteit.”

“Toen ik een paar jaar geleden met de gemeente sprak over een geveltuin, merkte ik dat ze positief waren over vergroenen. Dat plantte een zaadje. Misschien kon ik wel iets voor de straat doen. Om toestemming te krijgen moest ik een plan en draagvlak hebben. Het ontwerp moest goedgekeurd worden, ik moest bijvoorbeeld kunnen aantonen dat de brandweer er langs zou kunnen en rekening houden met het leidingwerk. Als bewoners moesten we ook een stichting oprichten, zodat de gemeente het beheer officieel konden overdragen.”

Verantwoordelijkheid

“Het is best een verantwoordelijkheid om het onderhoud officieel op je te nemen, maar dat was de keuze: of in eigen beheer of niet. Het eerste jaar heb ik best veel zelf gedaan omdat jonge planten wat zorgvuldigheid vragen. Maar doordat het grootste deel van het groen als bloemenweide uitgevoerd is, kan het onderhoud de komende jaren beperkt kan blijven tot een paar keer per jaar maaien en afvoeren. Dit doen we op voor- en najaarswerkdagen, dan haken ook andere bewoners aan en zorgen we samen.”

Biodiverse groenstroken

“De drie groenstroken hebben een eigen thema. Bloeien & spelen, biodiversiteit en fruit. Er zijn onder andere takkenrillen, bessendragende struiken voor vogels en een fruithaag. Tijdens het eerste Nationaal Bloembollenweekend in oktober zijn 4000 biologische bloembollen geplant. Gonzend Rivierenland heeft ons de bollen gegeven. De eerste sprietjes komen al boven de grond. We kunnen niet wachten op de bloemenzee.”

Beperkte ruimte voor grote schaduwbomen

Bomen zorgen voor schaduw en koelte op warme dagen. We hebben twee grote nieuwe bomen met veel groen blad kunnen planten, maar hadden eigenlijk liever meer grote bomen willen plaatsen. Het probleem lag in het leidingwerk. Dat lag verspreid onder de straat, niet aan één kant. Daardoor was het niet mogelijk om bomen plaatsen met diepe wortels.

Tips voor het vergroenen van je straat

“Ik werk als projectleider bij een groot landschapsarchitectenbureau, dus de uitdagingen die ik in dit project tegenkwam kom ik ook in mijn dagelijks werk tegen. Ik denk dat mijn kennis en netwerk dit project makkelijker hebben gemaakt dan voor iemand die hier niet bekend mee is. Maar laat je niet tegenhouden als je dat niet hebt. Stap 1 is om een eerste idee te bedenken, dat als basis kan dienen om draagvlak en hulp te zoeken voordat het een volwaardig plan is. Hier kan Gonzend Rivierenland ook bij helpen, zij hebben bijvoorbeeld de werkbladen met praktische tips opgesteld voor alle aspecten die komen kijken bij het starten van een Bloemenrijk.”

Wie deed wat?

– Gemeente Culemborg gaf goedkeuring, vergunningen en verwijderde de stenen.
– Het Cultuurfonds gaf een financiële bijdrage voor onder meer de beplanting.
– Gonzend Rivierenland doneerde 4000 biologische bloembollen.
– Stichting Eendenplein (bewoners) verzorgden de aanleg en het beheer.

Datum plaatsing: 13-3-24