In gesprek met
projectleiders Andrea en Judith over project Minder op de meter

2023-01-02T15:44:43+00:00

Samen verduurzamen is makkelijker en leuker dan alleen.

Vorig jaar startte Vrijstad Energie het project ‘Minder op de meter’. Wat is dat precies en wat hebben ze in een jaar voor elkaar gekregen? We vragen het projectleiders Andrea Zierleyn en Judith van Loon.

Inmiddels zijn honderd huishoudens op de hoogte van alle energiebesparende maatregelen en de mogelijkheden van hun woning. Een groot deel van hen is nu aan de slag met de uitvoering. Ronde twee van ‘Minder op de meter’ is gestart. De inschrijving gaat hard.

Samen met soortgelijke woningen in de straat

Andrea: “We begonnen vorig jaar met dit project met als doel om bewustwording te creëren om je woning te verduurzamen. En het liefst ook echt aan de slag te gaan. Dat kun je natuurlijk per woning aanpakken, maar dat hoeft helemaal niet. In veel straten heb je dezelfde soort woning. Bijvoorbeeld op de Akelei of Achter ‘t Zand. Veel woningen zijn ongeveer hetzelfde en kun je dus gezamenlijk uitzoeken wat het beste werkt. Handig én gezellig.”

Wat is project ‘Minder op de meter’

‘Minder op de meter’ (MOM) is een Culemborgs project. Eigenaren van koopwoningen uit een straat met een gelijksoortig woningtype krijgen een advies op maat over energiebesparende maatregelen in huis. De maatregelen zorgen voor een lagere energierekening, maar ook voor meer wooncomfort (warm in de winter, koel in de zomer). Dit zijn de eerste stappen zijn om je huis aardgasvrij te maken. Je doet het samen met je buren, want dat is leuker én makkelijker.

Verzamelen van buren

Judith: “Wij beginnen met het vinden van een straatambassadeur. Iemand die samen met ons de straat enthousiast maakt om te gaan verduurzamen. Onze ervaring leert nu dat veel mensen hier wel oren naar hebben. In die zin hebben we de energieprijzen ‘mee’. Het succes van de straat valt of staat met het enthousiasme van de ambassadeur.”

Vergelijk je energieverbruik

Andrea “Tijdens de eerste bijeenkomst gaat het over inzicht krijgen in je verbruik. Wie verbruikt wat en wat zijn de mogelijkheden. En we vertellen je over alle subsidies en leningen.”

Energieadviseur of energiecoach op bezoek

Andrea: “Bij een van de woningen in de straat komt vervolgens een professionele energieadviseur langs om een volwaardig energieadviesrapport te maken. Daarna gaan de energiecoaches van Vrijstad Energie met dat rapport in de hand naar de andere woningen. Samen met de energiecoach loop je door je huis en leer je waar jouw woning nét afwijkt van het rapport. Zo heeft de ene bewoner recent kozijnen vervangen en de ander weer een dakkapel. De bijeenkomsten, het rapport van je buurman en het gesprek met de coach zorgen ervoor dat jij een goed beeld hebt van wat kan en nodig is.”

Offertes aanvragen en delen

Dan is het tijd om offertes aan te vragen. Dit kun je zelf doen of door WoonWijzerWinkel Rivierenland laten doen. De offertes kun je voor jezelf houden of delen met je buren.

Knopen doorhakken – wat laat je doen en waar wacht je mee?

Judith: “Meedoen aan MOM is geheel vrijblijvend. We hebben geen commercieel doel dus zullen je nooit pushen om een maatregel uit te voeren. Je kunt ervoor kiezen om alle adviezen op te volgen, één maatregel te kiezen met het meeste effect (bijvoorbeeld dakisolatie) of om er nog even mee te wachten. Ook dan is het doel bereikt, want je weet dan precies wat de mogelijkheden zijn. Dan wacht je tot het moment voor jouw huishouden (financieel) uitkomt.”

Personeelstekort en dure materialen

Andrea: “De bouw heeft het zwaar. Dus als je akkoord gaat met je offerte kan het best lang duren voor ze eindelijk bij je aan de slag kunnen. Maar laat het je niet weerhouden om mee te doen met MOM. Als je het niks doet, duurt het immers nóg langer voordat je een energiezuinig en comfortabel huis hebt.”

Klusochtend met Jori

Judith: “Per straat is een andere behoefte. Zo is de behoefte om in de straten Maasweg en Houtmolenstraat te onderzoeken of er een collectieve warmtesysteem mogelijk is. En in een andere straat staat een tweede gezamenlijke klusochtend op de planning. Dan komt onze energieconciërge Jori langs en kan iedereen zelf aan de slag met (kleine) energiebesparende maatregelen zoals radiatorfolie.”

Warmtesafari

Andrea: “Ook gaan we binnenkort warmtesafari’s organiseren. Dan lopen we door de straat en heeft de energiecoach een warmtescan in zijn hand. Zo kun je precies zien waar er warmte ontsnapt en waar je dus mee aan de slag kunt. Zonde van het stoken!”

In gesprek met
Jeanne over project Minder op de meter

Straat Akelei gaat gezamenlijk naar een lagere energierekening. Aan de Akelei staan een boel huizen Lees meer >

 

Ook meedoen met je straat?!

Woon jij in een koopwoning in Culemborg en heeft jouw straat minimaal 6 dezelfde woningen? Meld je dan aan voor MOM. Je krijgt folders van Vrijstad Energie om meer buren te werven. Deelname aan het project is vrijblijvend en kost slechts € 20,-. Je bepaalt zelf welke maatregelen je neemt.

Wil je op de hoogte blijven van het project, kijk dan op vrijstadenergie.nl/minderopdemeter of mail naar minderopdemeter@vrijstadenergie.nl.

Minder op de meter is een initiatief van Gemeente Culemborg en wordt uitgevoerd door Vrijstad Energie.

 

Ga naar de bovenkant