Op 27 juni is het hoogste insectenhotel van Culemborg geopend. Bij de nieuwe waterberging aan de Costerweg is het 3.30 meter hoge viersterren-insectenhotel geplaatst. Hiermee wil Kring Culemborgse Bedrijven en gemeente Culemborg toewerken naar een klimaatproof bedrijventerrein. Flora Nova heeft het insectenhotel, samen met scholieren tijdens de Techniekdag, ontworpen.

Tijdens de opening van het insectenhotel proostten gemeente Culemborg, Kring Culemborgse Bedrijven, Flora Nova, Natuur- en Vogelwacht Culemborg en Gonzend Rivierenland met een Krenkelaar op het insectenhotel.

Wethouder Daphne Bijvoet: “Het reusachtige insectenhotel is het resultaat van een samenwerking tussen techniek, onderwijs, ondernemers en natuur. Zoals deze partijen elkaar nodig hebben om vooruitgang te boeken, zo werkt het ook in de natuur. Iedereen heeft zijn eigen rol en is nodig. We zijn blij dat we de natuur kunnen helpen door dit insectenhotel te plaatsen.”

Insectenhotel geen luxe

Een insectenhotel is nodig. In het bijzonder op plaatsen waar er nog veel tegels liggen. Bijen hebben een klein leefgebied van 100 tot 500 meter, dus elke paar honderd meter moet er nectar en beschutting zijn. Een insectenhotel helpt hierbij. Daarnaast zijn er veel (gifvrije) bloemen nodig.

Het insectenhotel werd gemaakt tijdens Techniekdag Rivierenland 2024 i.s.m. Flora Nova.

Vlinderroute langs Culemborg

Initiatief Gonzend Rivierenland wil linten van natuur door de regio creëren om de natuur, insecten en andere dieren genoeg ruimte te geven. Ook in Culemborg is er een vlinderroute, die loopt via Culemborg richting West Betuwe. De waterberging en het insectenhotel zijn een eerste stap naar een betere vlinderroute.

Tijdens de opening werd het hotel ook direct geïnspecteerd door een aantal insecten. De verwachting is dat de eerste gasten snel zullen inchecken.

 

Datum plaatsing 28-6-24