In gesprek met
Jeanne over project Minder op de meter

2024-02-27T15:40:45+00:00

UPDATE: Momenteel bestaat ‘Minder op de Meter’ niet meer in de huidige vorm. Schrijf je in op de nieuwsbrief van Culemborg Duurzaam om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen.

Straat Akelei gaat gezamenlijk naar een lagere energierekening.

Aan de Akelei staan een boel huizen die ongeveer hetzelfde zijn. Jaren ‘70, matig geïsoleerd maar vol mogelijkheden. Waarom allemaal apart dezelfde energie-informatie uitpluizen als je dat ook samen kunt doen? Dat dachten acht buren ook en meldden zich aan voor ‘Minder op de meter’. En het is nog gezelliger ook.

Jeanne Hup zag in de krant de oproep van Vrijstad Energie om samen met de straat aan de slag te gaan met verduurzamen. Ze sprak haar buren aan, deed briefjes door de bus en ze gingen aan de slag.

Lagere rekening, hoger wooncomfort

‘Minder op de meter’ is een Culemborgs project. Eigenaren van koopwoningen uit een straat met een gelijksoortig woningtype krijgen een stappenplan op maat over energiebesparende maatregelen in huis. De maatregelen zorgen voor een lagere energierekening, maar ook voor meer wooncomfort (warm in de winter, koel in de zomer). Dit kunnen de eerste stappen zijn om je huis aardgasvrij te maken. Je doet het samen met je buren, want dat is leuker én makkelijker.

Wie verbruikt het meest?

Jeanne: “Het project begon met een bijeenkomst. Hier werd (met goedkeuring) gedeeld wie wat verbruikt. Het is natuurlijk heel interessant om te ontdekken wat de buren verbruiken en of je het al een beetje goed doet. Ik en mijn man verbruiken samen 800m3 gas per jaar en een ander gezin in de straat 2000m3. Dat was natuurlijk wel even schrikken voor hen, maar ook belangrijk om dit inzicht te hebben. Ons lagere verbruik is te verklaren door zonnepanelen en een zonneboiler, maar ook écht door gedrag. Trek een trui aan, doe de deuren achter je dicht, zet je verwarming niet te hoog. Zo simpel is het.”

Subsidies en leningen

Ook wordt er aandacht besteed aan subsidies en leningen. Wist je dat je – als je verzamelinkomen onder de € 45.014,- per jaar is – een energiebespaarlening tegen 0% rente kunt krijgen? En dat je subsidie kunt krijgen op isolatie? En dat je subsidie zelfs hoger is als je twee isolerende maatregelen uitvoert? Ook is er lokaal veel mogelijk. Vanuit de gemeente Culemborg kun je een duurzaamheidslening en een stimuleringsregeling aanvragen.

 

In gesprek met
projectleiders Andrea en Judith over project Minder op de meter

UPDATE: Momenteel bestaat 'Minder op de Meter' niet meer in de huidige vorm. Schrijf je Lees meer >

 

Knopen doorhakken

“We zijn inmiddels een klein jaar verder en ik weet precies wat ik graag zou willen. We hebben besloten nu niet in één keer van het gas af te gaan maar we gaan er wel voor zorgen dat we aardgasvrij-ready zijn door het uitvoeren van no regret-maatregelen. We zijn nu offertes aan het opvragen voor dakisolatie en de ramen en kozijnen. De offertes delen we ook met de andere deelnemers, zo kun je een beetje met elkaar meekijken. Het aanvragen van offertes kun je ook uitbesteden aan de WoonWijzerWinkel Rivierenland in Tiel. Zij vragen dan bij verschillende bedrijven offertes voor je aan. Hoe makkelijk is dat?”

Betere wereld voor onze kinderen

“Met energie besparen en opwekken bespaar je een hoop geld. Voor veel mensen is dat de voornaamste reden om te beginnen met verduurzamen. En dat is ook een goede reden, maar door mijn achtergrond op het gebied van natuureducatie ben ik me extra bewust wat er met het klimaat gebeurt. Ik wil graag een betere wereld achterlaten aan mijn kinderen.”

Dure materialen en personeelstekort

Je woning verduurzamen gaat niet over één nacht ijs. Het is best een puzzel, dus het duurt wel een aantal bijeenkomsten voor je helder hebt wat er allemaal is, wat je wilt en of dat binnen je financiële mogelijkheden valt. En als je dan op een rij hebt wat er moet gebeuren kun je vaak niet direct terecht bij een bouwbedrijf. Want door dure materialen, materiaal- en personeelstekorten lopen de wachttijden op. Des te belangrijker om nu te beginnen, anders duurt het nóg langer voor je energiezuinig woont.

Met de straat bereik je meer

Project Minder op de meter loopt nu een jaar. Jeanne hoort bij de eerste lichting 100 deelnemers die zijn begeleid door Vrijstad Energie, om gezamenlijk met de straat aan de slag te gaan. Inmiddels is ronde twee gestart. Ben je nieuwsgierig of enthousiast geworden? En woon je in een straat met dezelfde soort woningen? Meld je dan aan. Je krijgt folders van Vrijstad Energie om meer buren te kunnen werven.

Deelname aan het project is vrijblijvend en kost slechts € 20,-. Je bepaalt zelf welke maatregelen je neemt.

Tips van Jeanne

“Stel een doel dat past bij jouw eigen mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld van het gas af? Of wil je geld besparen en dus goed isoleren? Of alles doen voor een beter milieu? Laat je goed informeren wat mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld het Energieloket Rivierenland/ Culemborg of WoonWijzerWinkel Rivierenland in Tiel. En ga vervolgens stap voor stap aan de slag. En doe het samen met je buren. Dat is gewoon leuk. Je leert je buren beter kennen en kan offertes en ideeën uitwisselen.”

Minder op de meter’ wordt uitgevoerd door Vrijstad Energie en is een initiatief van gemeente Culemborg.

Datum plaatsing: 5-12-22

Ga naar de bovenkant