In Culemborg staat een Solarbank. Vlakbij de rotonde Tunnelweg/Parallelweg-Oost. Dit is een bank met een zonnepaneel. De opgewekte stroom wordt gebruikt voor de pompinstallatie in het bergingsbezinkbassin dat daar onder de grond ligt. Als er dan nog stroom overblijft, levert de bank dat aan het stroomnet. Op het moment van publicatie is het bankje in onderhoud.

Bijschrift: Wethouder duurzaamheid Daphne Bijvoet zit op het stenen bankje dat te vinden is aan de Tunnelweg. Ze laadt haar telefoon op aan het oplaadpunt.

Dit bankje is in 2016 geschonken is door de firma Struyk Verwo. Deze firma is leverancier van verhardingsmaterialen en straatmeubilair. De bank heeft zonnepanelen die het oplaadpunt voorziet van stroom en teveel aan opgewekte stroom teruglevert via de stroommeter van het bergingsbezinkbassin. Het bassin is een grote opvangbak voor regenwater dat water opvangt als het niet opgevangen kan worden via het riool of de grond.

In de bank zitten vier stroomaansluitingen van 220 Volt voor het opladen van een elektrische fiets en/of stroomvoorziening voor laptop/i-pad/mobiele telefoon. De tijden dat er spanning op staat is ingesteld van 9.00 tot 21.00 uur. De contacten zijn voorzien van (kinder)beveiliging.

Bijschrift: het solarbankje op moment van plaatsing.

Datum plaatsing 17-4-24