De lente is weer in zicht! Zodra het warmer wordt komen wilde bijen en andere insecten uit hun winterrust. Tijd voor actie! Is jouw omgeving fijn voor bijen? Kunnen ze in de vroege lente bij jou terecht voor eten en drinken? Geef je tuin of balkon dan op voor de Gonzend Rivierenland lentetuin-actie en win.

Met het project Gonzend Rivierenland werkt een team van de Fruitmotor in acht gemeenten aan meer biodiversiteit in Regio Rivierenland. Want wist jij dat het bestuiven van bloesem in de fruitteelt in Rivierenland niet alleen door honingbijen wordt gedaan? Meer dan de helft wordt door wilde bijen en andere insecten bestoven. Bijen hebben vroegbloeiende planten en struiken nodig, maar ook water en beschutting. Naast dat een bloeiende lentetuin bijdraagt aan meer biodiversiteit in de regio is het ook nog eens prachtig om naar te kijken.

Zorg jij ook voor een mooie en biodiverse lentetuin? Is die een voorbeeld voor anderen? Vind je het leuk om je balkon of tuin te laten zien? Geef je dan op en maak kans op een mooi cadeaupakket. Bovendien zetten we je tuin/balkon graag ‘in de etalage’, ter inspiratie van alle Rivierenlanders.

Doe je mee?

Ga dan naar www.gonzend.nl/projecten voor meer informatie. Vul het deelnameformulier van de Lentetuin-actie in en upload één of meer foto’s van jouw bij-vriendelijke tuin of balkon. Deelname kan tot en met 21 maart 2023. En, wie weet komt de jury begin april bij jou langs om je als winnaar van de mooiste lentetuin te feliciteren, mét een mooi cadeaupakket. We kijken uit naar je inzending!

Waar let de jury op?

De jury selecteert uit alle inzendingen de twee beste tuinen. De jury let op:
• aantal en verschillende soorten vroegbloeiers
• waardplanten
• aanwezigheid water
• beschutting
• motivatie om iets voor vroege bestuivers te doen.

De jury bestaat uit: Ada Wille ( landschapsarchitect en eigenaar van de Honddijker Theetuin), Miny Krijgsman (IVN- deskundige en ‘tuinreservaat’-fanaat), Toos Groen en Winnie Blankestijn (winnaars van de Lentetuin-actie 2022) en Adrieke van Herk (projectleider bij Gonzend Rivierenland).

 

 

Tekst en afbeelding: De Fruitmotor / Gonzend Rivierenland

Datum plaatsing: 13-2-23