Jarenlang hanteerde gemeente Culemborg de maai-mei-niet-maand. Dit jaar pakt de gemeente het anders aan. Uit onderzoeken van onder andere de Vlinderstichting is namelijk gebleken dat stoppen met maaien in mei niet altijd goed is. Wachten tot juni duurt vaak te lang op plekken waar veel grassen groeien, zoals bermen en grasland. Eerder maaien zorgt ervoor dat kruiden de kans krijgen om te groeien. Zo worden kruiden niet overwoekerd door lang gras.

Beter voor bijen en vlinders

De groei van kruiden is beter voor bijen en vlinders. In de gemeente Culemborg betekent dit dat ze al eerder starten met maaien van onder andere de bermen in het buitengebied en grote grasvelden waar veel gras groeit. Onveranderd blijft het maaien van gevaarlijke kruisingen om te voorkomen dat er bochten ontstaan met slecht zicht en ook de bermstroken veilig blijven. Speelveldjes blijven ze maaien, zodat kinderen kunnen blijven spelen. In juni starten ze met het maaien van alle andere grasvelden.

Eigen tuin maaien

Wat betreft je eigen gazon is het niet maaien in mei juist wel heel goed. In mei komt er van alles in bloei. Dat vormt een perfecte voedselbron voor bijen en vlinders. Tip van de Vlinderstichting: begin dan niet gelijk op 1 juni met het maaien van uw gazon, maar wacht tot de kruiden zijn uitgebloeid.

 

Datum plaatsing: 15-4-24

Bron: gemeente Culemborg