Daan en Nanouk wonen sinds een aantal jaar aan Achter ‘t Zand. Ze wilden graag verduurzamen maar wisten niet waar ze het beste konden beginnen. Want, zodra je begint met oriënteren, kom je in een jungle van commerciële aanbieders en een brij aan energiebesparende maatregelen. Project ‘Minder op de meter’ biedt de oplossing.

Project ‘Minder op de meter’ (MOM) is een onafhankelijk traject waar je – met je straat – begeleid wordt naar minder energieverbruik op de meter. Nanouk: “Het project wordt gesteund door de gemeente en we kennen een paar mensen van het project. Dat gaf ons het vertrouwen om mee te doen.”

Langs de deuren

Als je mee wilt doen met MOM verzamel je een aantal huishoudens in de straat met soortgelijke woningen die ook mee willen doen. Daan: “Ja…en dan ga je dus – gewapend met flyers – aanbellen en kom je er eigenlijk achter dat je nog niet alle buren goed kent. Ik zie het project daarom ook als een kans om kennis te maken.”

“De eerste bijeenkomst leek op een buurtborrel”

“De eerste bijeenkomst deden we hier in de tuin. Iedereen kon ervaringen delen en Judith van ‘Minder op de meter’ kwam vertellen over het project.”

Het traject werkt als volgt*:

  • Eerst komt een professionele energieadviseur langs bij een van de huizen die als voorbeeldwoning dient. De energieadviseur maakt een energetisch rapport van het huis.
  • Vervolgens gaan de vrijwillige energiecoaches langs bij de bewoners – met het rapport van de voorbeeldwoning in de hand – om te kijken waar de woning afwijkt. Zo heeft de één al zonnepanelen en heeft de ander nog enkel glas in de badkamer etc.
  • Daarna wordt er, als daar behoefte aan is, een klusochtend georganiseerd en komt energieconciërge Jori een handje helpen.
  • Vervolgens ga je zelf overwegen voor welke maatregelen je een een offerte wil aanvragen. De offertes kun je ook delen met de buren, zij hebben immers een soortgelijk huis. Dit geeft iedereen een indicatie.

* Het traject wordt aangepast naar behoefte van de straat.

Samen klussen tijdens de klusochtend

“Met de straat hebben wij ook als eerste straat een klusochtend gedaan met energieconciërge Jori. Ook kregen wij – via een gemeentelijke subsidie in 2022- € 75,- shoptegoed om materialen te kopen voor energiebesparende maatregelen. Wij kochten een verwarmingsventilator en radiatorfolie. De folie hebben we tijdens de klusochtend ook opgehangen.”

Enkel glas en zonnepanelen

Er staat nog een aantal maatregelen op het wensenlijstje van Nanouk en Daan, maar het laatste raampje enkel glas is inmiddels vervangen en binnenkort komen er zonnepanelen. “Wij dachten dat we een hele nieuwe voordeur moesten aanschaffen, maar met het vervangen van het enkel glas zijn we al een stuk beter geïsoleerd. Dat voelen we ook echt in de gang. Minder tocht en meer comfort.”

“Het energierapport van ‘Minder op de meter’ is super gedetailleerd en biedt houvast. Samen met het project en de deelnemers stemden we onderling goede leveranciers af.”

Daan & Nanouk

Ook meedoen met je straat?!

Woon jij in een koopwoning in Culemborg en heeft jouw straat minimaal 6 dezelfde woningen? Meld je dan aan voor MOM. Je krijgt folders van ‘Minder op de meter’ om meer buren te werven. Deelname aan het project is vrijblijvend en kost slechts € 20,-. Je bepaalt zelf welke maatregelen je neemt.

Wil je op de hoogte blijven van het project, kijk dan op vrijstadenergie.nl/minderopdemeter of mail naar minderopdemeter@vrijstadenergie.nl.

Minder op de meter is een initiatief van Gemeente Culemborg en wordt uitgevoerd door Vrijstad Energie.

Datum plaatsing: 16-3-23