FAQ items aan het laden...
Monumenten en glasisolatie2023-09-14T10:08:17+00:00

Isolerend glas in je monument

Je woont in een gemeentelijk- of rijksmonument in de gemeente Culemborg. Dan is het vervangen van het glas in je ramen zo makkelijk nog niet. Culemborg werkt aan een toegankelijker traject om meer vergunningsverzoeken goedgekeurd te krijgen. Dit is een samenwerking tussen gemeente, Omgevingsdienst Rivierenland en energieadviseurs. Samen vormen zij de Werkgroep Duurzame Monumentenzorg Culemborg. Op deze pagina vind je documenten van de werkgroep die jou stapsgewijs helpen naar een toegekende vergunning voor je ramen met behoud van de historische waarde.

Stappenplan naar een vergunning

De Werkgroep Duurzame Monumentenzorg heeft een aantal documenten gemaakt waardoor jouw aanvraag makkelijker wordt.  Aan deze documenten kunnen geen rechten worden ontleend. Voor je kunt beginnen met oriënteren is het belangrijk om de twee zwaarst wegende voorwaarden te kennen. Voldoet jouw aanvraag hier niet aan? Dan heeft een vergunningsaanvraag geen zin. 

Twee hoofdvoorwaarden: 1. Heb je minder dan 25% historisch glas per gevel dan is isolerende beglazing mogelijk. Heeft jouw gevel méér dan 25% historisch glas, dan heeft jouw aanvraag geen zin.  2. Je ramen moeten aangepast kunnen worden voor isolerende beglazing. De kozijnen moeten dus voldoende dikte hebben voor je gekozen glas. Lees de leidraad voor alternatieve mogelijkheden. 

Vragen?

Met vragen over de werkgroep duurzame monumentenzorg,  individuele vragen over jouw woning of suggesties kun je terecht bij aanspreekpunt van de werkgroep Wim de Rooij via duurzamemonumenten@culemborg.nl of 06 3654 3417.

Energie

Lees meer over

Afval & Hergebruik

Lees meer over

Natuur

Lees meer over

Hitte & Wateroverlast

Lees meer over

Nieuws

Ga naar de bovenkant