FAQ items aan het laden...
Monumenten en zonnepanelen2023-08-07T11:51:11+00:00

Zonnepanelen op je monument

Het plaatsen van zonnepanelen op beschermd stadsgezicht en monumenten in Culemborg is vergunningplichtig. Recent zijn de voorwaarden voor toekenning versoepeld. Wil je zonnepanelen? Bekijk dan eerst op de dakvlakkenkaart welke kleur jouw dak heeft en lees dan de ‘leidraad zonnepanelen‘ wat dat voor jou betekent. Bekijk hier de dakvlakkenkaart in het groot.

  • Rood & oranje: op de rode en oranje dakvlakken zijn zonnepanelen in principe niet toegestaan. Wel is een maatwerkgesprek mogelijk met de welstands- en monumentencommissie. In een maatwerkgesprek wordt bekeken of zonnepanelen op een rood of oranje dak (onder bepaalde voorwaarden) toch mogelijk zijn. Dit gesprek moet worden aangevraagd bij de Omgevingsdienst Rivierenland voordat een vergunningsvraag wordt ingediend. Voor voorbereidend advies kun je terecht bij de Werkgroep Duurzame Monumentenzorg Culemborg.

  • Groen: als je je aan de voorwaarden houdt, kun je een vergunning krijgen voor zonnepanelen. Je bent wel nog steeds vergunningplichtig. Lees de leidraad.

Leidraad vergunning zonnepanelen

In de leidraad lees je waarom het ene dak een groene en de ander een rode indicatie krijgt. Opgenomen zijn ook de voorwaarden waar de zonnepanelen op ‘groene’ daken aan moeten voldoen als je een vergunning wilt aanvragen.  De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Volledig zwarte kleur zonnepanelen
  • Panelen aaneengesloten in rechthoekige vorm gelegd

Aanvragen vergunning

Door Werkgroep Duurzame Monumentenzorg Culemborg wordt momenteel gewerkt aan een toegankelijk vergunningtraject en de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op daken die niet van jou zijn. Mocht je hier niet op willen wachten, dan kun je je vergunning vast aanvragen bij de Omgevingsdienst Rivierenland. Wil je goed beslagen ten ijs komen? Dan kun je case ook eerst doorspreken met de werkgroep. Wil je wel op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de nieuwe vergunningtrajecten van zonnepanelen in de binnenstad? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of mail naar de werkgroep.

Aanspreekpunt werkgroep

Naam: Wim de Rooij

E-mail: duurzamemonumenten@culemborg.nl

Telefoon: 06 36543417.

Offerte aanvragen zonnepanelen

Via Vrijstad Energie

Energiecoöperatie Vrijstad Energie heeft afspraken gemaakt met het bedrijf Masters in Solar uit Wageningen. Vrijstad adviseert hen om in Culemborg zonnepanelen te leveren op basis van goede ervaringen. Door via Vrijstad Energie een offerte aan te vragen, ontvang je een offerte van een betrouwbaar bedrijf. Ook ondersteun je hiermee Vrijstad Energie, want zij krijgen voor elke uitgevoerde opdracht een fee van het betreffende bedrijf.

Energie

Lees meer over

Afval & Hergebruik

Lees meer over

Natuur

Lees meer over

Hitte & Wateroverlast

Lees meer over

Nieuws

Ga naar de bovenkant