FAQ items aan het laden...
Zonnepanelen op monumenten en beschermd stadsgezicht2024-06-20T13:50:07+00:00

Zonnepanelen op je monument en beschermd stadsgezicht

Woon je in een gemeentelijk, rijksmonument of beschermd stadsgezicht? En wil je zonnepanelen (pv)? Dan ben je vergunningplichting. Bekijk de volledige dakvlakkenkaart, lees de leidraad en check wat mogelijk is.

* In de video wordt aangegeven dat de salderingsregeling van kracht is tot 2031. Recent is besloten de regeling (voorlopig) niet op te heffen.

Dakvlakkenkaart

  • Groen: als je aan de voorwaarden voldoet, kun je een vergunning krijgen voor zonnepanelen. Je bent wel nog steeds vergunningplichtig. Lees de leidraad.

    Uitzondering: panelen (bij woonhuizen binnen beschermd stadsgezicht die geen monumenten zijn) die worden geplaatst op het achterdakvlak welke niet naar openbaar toegankelijk gebied is gekeerd zijn vergunningvrij.

  • Oranje: de top 10 historische panden van onze stad zoals het Elisabeth Weeshuismuseum en de binnenpoort zijn oranje gekleurd. Als je huis een oranje dak heeft, zijn zonnepanelen in principe niet toegestaan. Je kunt wel een gesprek aanvragen om samen te ontdekken wat er wel kan. Voor meer informatie bij een oranje dakvlak kun je contact opnemen met de gemeente via duurzamemonumenten@culemborg.nl.

  • Rood: op de rode dakvlakken zijn zonnepanelen in principe niet toegestaan. Als je huis een rood dak heeft, zijn zonnepanelen in principe niet toegestaan. Je kunt wel een gesprek aanvragen om samen te ontdekken wat er wel kan. Voor meer informatie bij een rood of oranje dakvlak kun je contact opnemen met de gemeente via duurzamemonumenten@culemborg.nl.

  • Grijs: je woning is geen monument en valt niet onder beschermd stadsgezicht. Je kunt zonnepanelen plaatsen zonder vergunning.

Stappenplan naar een vergunning

De Werkgroep Duurzame Monumentenzorg heeft een aantal documenten gemaakt die jouw aanvraag makkelijker maken.  Aan deze documenten kunnen geen rechten worden ontleend. 

Let op! Er zijn twee belangrijke hoofdvoorwaarden voor het ontwerp van de zonnepanelen.

  • Volledig zwarte kleur zonnepanelen

  • Panelen aaneengesloten in rechthoekige vorm gelegd.

  • Zonnepanelen zijn niet zichtbaar vanaf de straten met een rode kleur op de dakvlakkenkaart.

Vragen?

Werkgroep Duurzame Monumentenzorg Culemborg helpt je graag op weg. De werkgroep is een initiatief van gemeente Culemborg. Zij zet zich in om samen met ODR, bewoners en energieadviseurs te werken naar een toegankelijk monumentenbeleid.

Stuur je vraag naar:

Duurzamemonumenten@culemborg.nl (ook met vragen over zonnepanelen op beschermd stadsgezicht)

Offerte aanvragen zonnepanelen

Via Vrijstad Energie

Energiecoöperatie Vrijstad Energie heeft afspraken gemaakt met het bedrijf Masters in Solar uit Wageningen. Vrijstad adviseert hen om in Culemborg zonnepanelen te leveren op basis van goede ervaringen. Door via Vrijstad Energie een offerte aan te vragen, ontvang je een offerte van een betrouwbaar bedrijf. Ook ondersteun je hiermee Vrijstad Energie, want zij krijgen voor elke uitgevoerde opdracht een fee van het betreffende bedrijf.

Subsidies en financiering

Op zonnepanelen zit momenteel geen subsidie. Wel is de salderingsregeling komende jaren nog van kracht en je betaalt 0% BTW.

Ben je op zoek naar een financieringsregeling, verdiep je dan in de duurzaamheidslening van de gemeente.

Ga je een huis kopen? Voor verduurzamen mag je extra geld lenen via je hypotheek, bijvoorbeeld voor zonnepanelen.

Zonnepanelen op andermans woning

Collectieve zonnedaken

Door Werkgroep Duurzame Monumentenzorg Culemborg wordt momenteel gewerkt aan een toegankelijk vergunningstraject en de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op daken die niet van jou zijn.  Hier wordt in de loop van 2024 meer over bekend.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Zonnepanelen op huurwoning

Huur je bij KleurrijkWonen? Dan zijn er regelmatig zonnepanelen beschikbaar. Je betaalt dan via de servicekosten. Dit bedraagt 2,70 per zonnepaneel per maand. Meld je aan via ZonrijkWonen.

Huur je particulier. Vraag dan na bij de verhuurder wat de mogelijkheden zijn.

Energie

Lees meer over

Afval & Hergebruik

Lees meer over

Natuur

Lees meer over

Hitte & Wateroverlast

Lees meer over

Nieuws

Ga naar de bovenkant