FAQ items aan het laden...
Verduurzaam je monument2024-06-20T13:42:41+00:00

Verduurzaam je monument

De ambitie van de gemeente Culemborg is om in 2040 energieneutraal te zijn. Ook jij als monumenteigenaar kunt je steentje bijdragen. Waar een niet-monumenteigenaar zonder vergunning kan verduurzamen ligt dat bij jou anders. Zo heb jij te maken met de monumentale waarde van het pand, het aanvragen van vergunningen en vaak duurdere oplossingen. Culemborg helpt monumenteigenaren om hun energieverbruik te verlagen door de oprichting van Werkgroep Duurzame Monumentenzorg Culemborg. Zij ondersteunen de woningeigenaren bij verduurzamen met respect voor de monumentale waarde. Deze pagina zet de (lokale) mogelijkheden voor je op een rij. En vergeet je niet aan te melden voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van (nieuwe) regelingen en tips.

Werkgroep duurzame monumentenzorg Culemborg

In de werkgroep werken energieadviseurs, gemeente en Omgevingsdienst Rivierenland samen aan een makkelijker vergunningsproces. Per energiebesparende maatregel zijn ze actief om de aanvraagprocedure te standaardiseren om zo het energieverbruik van Culemborgse monumenten naar beneden te krijgen. De werkgroep pakt per maatregel het vergunningtraject aan. De werkgroep is bezig met de volgende zaken en vergunningtrajecten:

STATUS (13-3-24)

  • Glasisolatie: eerste geïsoleerde ramen zijn geïnstalleerd n.a.v. het nieuwe vergunningstraject.

  • Zonnepanelen: eerste zonnepanelen zijn geïnstalleerd n.a.v. het nieuwe vergunningstraject.

  • Gratis adviesgesprek; gemeente biedt bewoners-eigenaren van monumenten een gratis gesprek aan met een dumo-adviseur. Lees meer en meld je aan. Gesprekken zijn mogelijk tot mei 2024.

  • Vloer-, wand- en dakisolatie: leidraad is ontwikkeld en staat op deze website voor meer helderheid rondom regelgeving.

Monumenteigenaren aan het woord

Vragen

Met vragen over de werkgroep duurzame monumentenzorg of met individuele vragen over jouw woning kun je contact opnemen met de gemeente via duurzamemonumenten@culemborg.nl.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte houden van ontwikkelingen rondom vergunningen, regels en subsidies. Meld je nu aan voor de e-mailnieuwsbrief.

Energie

Lees meer over

Afval & Hergebruik

Lees meer over

Natuur

Lees meer over

Hitte & Wateroverlast

Lees meer over

Nieuws

Ga naar de bovenkant