Culemborg doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen. Van 21 maart t/m 31 oktober 2024 gaan we weer tegels verruilen voor groen. Iedereen met tegels in de tuin kan meedoen. Alle gemeenten gaan met elkaar onderling de strijd aan.

 

Hoe kan ik meedoen met het NK tegelwippen?

Verwijder zelf tegels uit je eigen tuin, plaats planten of bloemen op die plek, maak een foto en ga (vanaf 21 maart) naar www.nk-tegelwippen.nl om je tegels aan te melden. Je tegels bewaar je in je eigen tuin tot je ze zelf wegbrengt naar de milieustraat/ AVRI. Hier zijn kosten aan verbonden. Voor schoon steenpuin betaal je € 5,- per kwart kubieke meter of een deel hiervan. Je kunt maximaal 2 kubieke meter inleveren per bezoek. Ook kun je kiezen om de tegels op te laten halen door de gratis tegeltaxi.

Tegeltaxi gaat weer rijden

Op maandag 13 mei en 14 oktober 2024 gaat de gratis tegeltaxi weer rijden. De tegeltaxi haalt je tegels gratis bij je thuis op en brengt het weg. Je kunt je hiervoor aanmelden via www.culemborgduurzaam.nl/tegelwippen. Wil je op de hoogte blijven? Volg Culemborg Duurzaam ook op Instagram en Facebook en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Waarom doen we hieraan mee?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid en geeft het biodiversiteit een boost.

In 2023 eindigde Culemborg op de 6e plaats van kleine gemeente met 39.983 tegels.

Kijk ook op de website van NK Tegelwippen voor meer inspiratie. 

Datum plaatsing: 12-3-24