Ilse woont in Voorkoop. Vanaf het moment dat ze dacht ‘volgens mij kunnen we wel wat minder energie gebruiken’, is het hard gegaan. Het begon met kleine ingrepen in en om het huis en van het een kwam het ander. ‘Op een gegeven moment wordt het bijna een sport! Het is eigenlijk gewoon heel simpel en heel veel dingen zijn niet duur.’

‘Bij ons aan de overkant werden zonnepanelen geplaatst. Dat triggerde mij om eens na te denken over ons eigen energieverbruik. Ik heb zelf ook geïnformeerd naar zonnepanelen; dat is natuurlijk een investering, maar in een paar jaar heb je die eruit. Vóórdat de zonnepanelen bij ons geplaatst werden, ben ik al verschillende kleine dingen anders gaan aanpakken.’

Kleine ingrepen, groot effect

‘Wij hebben drie sportende kinderen die op dat moment nog thuis woonden. Dan draaien je wasmachine en droger overuren. De droogmolen was er voor mooi weer. Nieuw was dat ik op zolder meerdere waslijnen heb opgehangen. Haakjes en een paar lijntjes, dat is niet duur. Voor ik het wist, waren we eraan gewend. In de schuur stond nog een oude vriezer; die hebben we weggedaan. We kunnen makkelijk zonder. Bij de computer en printer trekken we na gebruik de stekkers eruit. We hebben de kachel standaard wat lager gezet. Mijn dochter moest daar wel aan wennen, zelf heb ik er minder last van. Vindt visite het koud? Dan gaat de kachel gewoon even hoger.’

‘Het is natuurlijk een investering, zonnepanelen plaatsen, maar in een paar jaar heb je die eruit. Voordat ze bij ons geplaatst werden, ben ik al verschillende kleine dingen anders gaan aanpakken. Mét effect!’

Ilse
Zonnepanelen in de lente

‘Toen werden de zonnepanelen geplaatst, dat was in oktober destijds. We konden maar liefst 15 stuks kwijt, voor en achter. Een tip voor anderen: begin er lekker in maart of april mee. Dan zie je meteen een groot effect! Op een speciale app hielden we dagelijks de stand bij, leuk om te zien. Na een jaar maakten we onze ‘winst’ op: dankzij alle kleine ingrepen plus 10 maanden zonnepanelen kregen we € 1.200 terug van de energieleverancier! Dat geld hebben we weer geïnvesteerd in andere energiebesparende maatregelen: de oude koel-vriescombinatie is vervangen door een A+++-variant en ons waterbed door een mooi ledikant van Marktplaats.’

Tuin aangepakt

‘Een vrijwillig Energiecoach van Vrijstad Energie had nog een paar extra tips voor in huis, waaronder radiatorfolie achter de verwarming plakken voor een hoger rendement. Daarnaast heb ik de tuin aangepakt. Zowel voor als achter staat nu een regenton met een kraantje. Ik besproei mijn tuin met regenwater. Bij het Waterschap kun je met een clubje een subsidie aanvragen voor regentonnen. Deze tip vond ik op hohohoosbui.nl. In de voortuin zijn alle tegels eruit gegaan en ligt nu olivijn (green sand split), dat zijn kleine grijsgroene steentjes waardoor het water beter weg kan en het riool niet overbelast raakt. Op Marktplaats heb ik voor een tientje twee grote vaten gekocht waarin we ons eigen compost maken. Het stinkt niet, het is simpel en je kunt er gratis je eigen tuin mee bemesten.’

Geen zendeling, gewoon leuk

‘Stiekem doen we nóg meer. Een treinvakantie, vegetarisch eten, tweedehands kleding en kringloopspullen in huis, ik heb een handige man die spullen repareert en anders gaan ze naar de milieustraat. Mijn inspiratiesite is milieucentraal.nl. Onze kinderen krijgen automatisch mee wat wij veranderd hebben. Ze mogen zelf kiezen of ze er ook iets mee willen doen. Ik ben niet zo’n zendeling. Wel vertel ik er graag over aan mensen die het ook leuk vinden. Soms denk ik: de oudere generaties die heel zuinig moesten zijn – dát was nog eens duurzaam!’