Reuzenberenklauw: mooi maar ongewenst. In 2021 is met een burgerinitiatief de Reuzenberenklauwbrigade Culemborg opgericht. In de maand juni – als de bereklauw net is uitgebloeid maar de zaden nog goed vast aan de plant zitten – gaan vrijwilligers de planten koppen. Dit wordt door de gemeente in vuilniszakken afgevoerd.

Om de bloei voor te zijn, is de berenklauwbrigade dit jaar al in mei bij het verschijnen van de eerste grote bladeren begonnen de plantstengels met een spade door te steken. Hiermee geef je de inheemse berenklauw – een stuk kleiner en minder scherp ingesneden blad- de kans om in de bermen tot bloei te komen en voor onze insecten het zo noodzakelijke voedsel te bieden.

Invasieve exoot

De Reuzenberenklauw bloeit weer. Met haar imposante bladeren en bloeischermen torent deze plant boven alles uit. Hoewel zeer geliefd bij insecten is het een ‘invasieve exoot’. Dat betekent dat het een soort is die niet in Nederland thuishoort. Door haar afmeting onderdrukt de plant alle wilde planten in de directe omgeving weg. 1 plant bevat bovendien ca. 20.000 zaden die ook nog eens 7 jaar kiemkrachtig blijven. Daarom moet de plant bestreden worden om verder verspreiding te voorkomen.

Plukken van uitgebloeide reuzenberenklauw is verleidelijk, het is zeer decoratief, maar officieel verboden vanwege het gevaar van verspreiding van de zaden. Niet doen dus!

Geef je op voor de brigade

Ook zin en tijd om mee te helpen in onze brigade? We komen in de maanden mei en juni een paar keer in overleg in actie. Opgeven kan bij Ada Wille: info@adawille.nl. Ga je zelf aan de slag: let op het sap uit stengel en blad: op de blote huid kan het in combinatie met zon brandblaren geven. Huid dus goed bedekken en niet op de plant inhakken.

Tekst: Ada Wille