Tegenwoordig heeft fietsen niet alleen een positief effect op je gezondheid, maar ook op je portemonnee. Ring-Ring beloont gebruikers voor hun fietskilometers (Fkm). Fietserbond Culemborg, de werkgroep Sfeer & Beleving Toekomstbestendige Binnenstad Culemborg en een aantal winkeliers werken samen om Culemborgers meer te laten fietsen, in ruil voor bijvoorbeeld een gratis kop koffie of korting op een aankoop.

‘Elke kilometer is een cadeautje, aan jezelf en je omgeving’. Dat is volgens Janine Hogendoorn, landelijk initiatiefnemer van Ring-Ring, een passend motto. ‘Toen ik net verhuisd was en ik op een dag naar mijn werk ging, kwam iemand met het idee om met de fiets te gaan. De rit beviel. Ik zag mooie dingen die me normaal niet opvielen’. Om mensen te overtuigen dit ook te doen, bedacht Janine een beloningssysteem. Dat werd uiteindelijk de Ring-Ring App. ‘Eigenlijk is de app dus op de fiets ontstaan!’

Ring-Ring in Culemborg

Culemborg is zo compact, dat je eigenlijk alle bestemmingen binnen de bebouwde kom met de fiets kunnen afleggen. Het is vaak niet meer dan 1 tot 2 kilometer fietsen naar de binnenstad. Wil je ook beloond worden voor je fietskilometers? Download dan de Ring-Ring App. Je kunt de app gewoon downloaden via de Apple of Google Play Store. De app houdt je gefietste kilometers bij. Je kunt ook een top-10 zien van andere gebruikers. Zo kun je bijhouden of je misschien wel het meest gefietst hebt van iedereen binnen je woonplaats.

Bij elke 100 fietskilometers kun je ‘Fkms’ inleveren bij een deelnemende winkelier.
Deelnemende winkeliers in Culemborg kun je herkennen aan de Ring-Ring sticker. Je vindt ze hier.

Drie vliegen in een klap

De makers van Ring-Ring zijn van mening dat fietsers in één keer drie belangrijke problemen oplossen. Fietsen is namelijk goed voor je gezondheid. De luchtkwaliteit stijgt omdat er minder gefietst wordt en er zijn minder files. Ring-Ring heeft ook een positief effect op de lokale economie. Fietsers worden gestimuleerd hun fietskilometers te gebruiken voor aantrekkelijke kortingen.