Een koelere tuin zonder wateroverlast
Tegels inwisselen voor groen. Je weet dat het beter is, maar je kijkt er ook tegenop. Het is een behoorlijke klus en je zit daarna met onderhoud. We geven je dé oplossing op deze weerstand om wél van grijs naar groen te gaan. Want, een groene tuin is een koelere tuin, goed voor dieren en insecten en helpt tegen wateroverlast.
1. Ik heb geen zin om al het zand onder de tegels weg te scheppen
Geen zin om je tegels te verwijderen omdat je dan ook met het zand onder de tegels aan de slag moet? Laat dan het zand zitten. Verbeter de kwaliteit van de grond/ zand met compost en wormen. Ook dan kun jij een groene en insectrijke tuin creëren.
2. Het maken van een groene tuin is duur
Geen geld, of geen zin om geld uit te geven aan twintig planten van het tuincentrum? Ga dan aan de slag met zaden. Het duurt dan weliswaar langer voordat je tuin mooi in bloei staat, maar zaden die tot een plant groeien zijn ijzersterk. En vergeet niet; het duurt zeven jaar voordat het ecosysteem in een groene tuin zich voldoende heeft ontwikkeld. Dus wees geduldig.
3. Ik heb geen zin in het onderhoud van een groene tuin
Ja, als je een heel keurig aangeharkt tuintje wilt, kost dat onderhoud. Maar het mooie aan natuur is dat je het beter gewoon z’n gang kunt laten gaan. Zo scheidt het kaf zich van het koren en word je flora en fauna vanzelf divers. Zélfs op één vierkante meter. Haal er af en toe een plant tussenuit voor meer licht. En vergeet niet: ook een tegeltuin is niet onderhoudsvrij.
Wat levert een groene tuin jou op?
TIP: bied je tegels – gratis af te halen – aan op marktplaats. Dat scheelt ook weer heen-en-weer rijden naar de milieustraat. En iemand anders hoeft geen nieuwe tegels te kopen.
Datum plaatsing: 2-1-22