Yes! Culemborg doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen. Van 21 maart t/m 31 oktober 2024 spelen we het NK Tegelwippen. Alle aangemelde gemeenten gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te wippen en te vervangen door groen. Je kunt dit jaar ook weer je tegels laten ophalen door de gratis tegeltaxi. Doe je mee?

 

Dit jaar strijden we niet alleen met alle gemeenten maar dagen we ook gemeente Buren, Tiel, Zaltbommel en West Betuwe uit. Wie van de vier wint de Poule Rivierenland!

 

Hoe kan ik meedoen met het NK tegelwippen?

Heb jij tegels in je tuin? En wil je die weghalen om er planten en bloemen in te zetten? Dan kun je meedoen met het NK Tegelwippen.
  • Verwijder zelf (een aantal) tegels uit je eigen tuin.
  • Plaats planten of bloemen op die plek.
  • Maak een foto.
  • Ga (vanaf 21 maart) naar www.nktegelwippen.nl en meld je tegels aan en voeg de foto als bewijs toe.
  • Yes! Nu ben je aangemeld bij het NK Tegelwippen. Kijk op www.nktegelwippen.nl voor de actuele tegelstand.

Wist je dat het NK tegelwippen tot nu toe heeft geresulteerd in 8.923.396  gewipte tegels. En belangrijker nog, die zijn allemaal verruild voor groen.

Waarom doen we hieraan mee?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid en geeft het biodiversiteit een boost.

Waar laat ik mijn gewipte tegels?

Je tegels bewaar je in je eigen tuin tot je ze zelf wegbrengt naar de milieustraat/ AVRI. Voor steenpuin betaal je € 5,- per kwart kubieke meter of een deel hiervan. Je kunt maximaal 2 kubieke meter inleveren per bezoek. Of meld je aan voor de gratis tegeltaxi!

Tegeltaxi Culemborg

Op maandag 13 mei (inschrijving gesloten) en maandag 14 oktober 2024 rijdt de tegeltaxi weer. Meld je aan als je wilt dat de tegeltaxi gratis bij jou thuis tegels komt ophalen. De uiterste aanmelddatum voor de tegeltaxi van 14 oktober is 7 oktober.LET OP: Het kan zijn dat je bevestigingsmail in je ongewenste mailbox komt. 

Voorwaarden tegeltaxi:
– De tegeltaxi is een vrachtwagen met een grijper (foto), dus het is belangrijk dat de tegels aan de kant van de weg liggen en niet tegen het huis of verder van de straat. Mocht de tegeltaxi langskomen en de tegels liggen te ver weg van de straat, zullen de tegels helaas niet meegenomen worden. Ook is het belangrijk de tegels niet achter een parkeerplaats of te dicht bij een obstakel als een lantaarnpaal, boom of muur te plaatsen.
– Natuurlijk komt de tegeltaxi alleen bij je langs als je tegels vervangt door gras, planten of ander groen. Kunstgras valt hier helaas niet onder.
– Deze actie is bedoeld voor inwoners van Culemborg. Bedrijven tellen dus niet mee.
– Een adres = 1 aanmelding
– Melden te weinig mensen zich aan, dan kunnen we de tegeltaxi niet laten rijden. Dit hoor je uiterlijk twee dagen vóór het ophaalmoment. We hopen natuurlijk niet dat dit gebeurt, dus vertel zoveel mogelijk anderen over de tegeltaxi.
– De tegeltaxi komt langs als je minimaal 2 m² en maximaal 20m2 tegels of klinkers aanbiedt. Grind, zand, grond, planten of ander afval neemt de tegeltaxi niet mee.
– Graag de avond van tevoren uw tegels op een veilige plek aan de straat, zodat mensen er makkelijk langs kunnen.
– De tegels mogen de dag van tevoren pas ná 16.00 uur aan de straat gezet worden.
– Het aantal aanmeldingen is beperkt. Vol = Vol

Inspireer ook anderen: stuur je foto in

Wil jij ook anderen inspireren om te tegelwippen? Stuur dan je beste tegelwipfoto naar redactie@culemborgduurzaam.nl, dan delen we je foto op de website en sociale mediakanalen.

Volg Culemborg Duurzaam ook op Instagram en Facebook. En meld je aan voor de nieuwsbrief.

Datum plaatsing: 16-3-23
Laatste update: 12-3-24