Yes! Culemborg doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen. Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 spelen we het NK Tegelwippen. Alle aangemelde gemeenten gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te wippen en te vervangen door groen. En wij gaan de strijd aan met de gemeente Buren! Doe je mee?

 

 

 

Hoe kan ik meedoen met het NK tegelwippen?

Heb jij tegels in je tuin? En wil je die weghalen om er planten en bloemen in te zetten? Dan kun je meedoen met het NK Tegelwippen.
  • Verwijder zelf (een aantal) tegels uit je eigen tuin.
  • Plaats planten of bloemen op die plek.
  • Maak een foto.
  • Ga naar www.nktegelwippen.nl en meld je tegels aan en voeg de foto als bewijs toe.
  • Yes! Nu ben je aangemeld bij het NK Tegelwippen. Kijk op www.nktegelwippen.nl voor de actuele tegelstand.

Wist je dat het NK tegelwippen tot nu toe heeft geresulteerd in 4.374.930 gewipte tegels. En belangrijker nog, die zijn allemaal verruild voor groen.

Waarom doen we hieraan mee?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid en geeft het biodiversiteit een boost.

Waar laat ik mijn gewipte tegels?

Je tegels bewaar je in je eigen tuin tot je ze zelf wegbrengt naar de milieustraat. Voor steenpuin betaal je € 5,- per kwart kubieke meter of een deel hiervan. Je kunt maximaal 2 kubieke meter inleveren per bezoek. Of meld je aan voor de tegeltaxi!

Laat je tegels gratis ophalen door de tegeltaxi

Ga jij tegels vervangen met groen? Dan sturen we graag de tegeltaxi naar je toe! De tegeltaxi haalt op 5 oktober je tegels op! We horen graag wanneer de tegeltaxi bij jou voor kan komen rijden.

Voorwaarden tegeltaxi:

– Natuurlijk komt de tegeltaxi alleen bij je langs als je tegels vervangt voor gras, planten of
ander groen. Kunstgras valt hier helaas niet onder.
– Deze actie is bedoeld voor inwoners van Culemborg. Bedrijven tellen dus niet mee.
– Een adres = 1 aanmelding
– Melden te weinig mensen zich aan, dan kunnen we de tegeltaxi niet laten rijden. Dit hoort u uiterlijk twee dagen vΓ³Γ³r het ophaalmoment. We hopen natuurlijk niet dat dit gebeurt, dus vertel zoveel mogelijk anderen over de tegeltaxi.
– De tegeltaxi komt langs als u minimaal 2m2 en maximaal 20m2 tegels of klinkers aanbiedt. Grind, zand, grond, planten of ander afval neemt de tegeltaxi niet mee.
– Graag de avond van te voren uw tegels op een veilige plek aan de straat, zodat mensen er makkelijk langs kunnen.
– De tegels mogen op 4 oktober pas nΓ‘ 16.00 uur aan de straat.
– De tegeltaxi is een vrachtwagen, dus het is belangrijk de tegels niet achter een parkeerplaats of te dicht bij een obstakel als een lantaarnpaal, boom of muur te plaatsen.
– Het aantal aanmeldingen is beperkt. Vol = Vol

 

Inspireer ook anderen: stuur je foto in

Wil jij ook anderen inspireren om te tegelwippen? Stuur dan je beste tegelwipfoto naar duurzaam@culemborg.nl, dan delen we je foto op op website en sociale mediakanalen. De eerste 10 inzendingen ontvangen als dank een afkoppelsetje voor de regenpijp. Lees meer over het afkoppelen van je regenpijp.

 

Sinds kort is Culemborg Duurzaam ook te volgen op Instagram.Β 

Datum plaatsing: 16-3-23
Laatste update: 17-8-23