Ook in Culemborg zetten we de knop om

Heb jij de overheidscampagne ‘zet ook de knop om’ al voorbij zien komen op televisie of online? Hiermee wil het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aandacht vragen om minder energie te verbruiken. Om minder afhankelijk te worden van Russisch gas, maar ook voor jouw portemonnee. Ze komen met vijf tips waarmee je direct gas bespaard. We zetten ze voor je op een rij.

Zet je thermostaat maximaal op 19 graden

Zet jij regelmatig de verwarming hoog omdat je het koud hebt? Als je dat niet meer doet kun je veel geld en energie besparen. Heb je het koud? Trek dan eerst een trui aan. En leg bijvoorbeeld een kleedje op je bank.

Besparing per jaar per graad: € 200,-*

Douche maximaal 5 minuten

Wist je dat 80% van al het warme water dat je gebruikt uit je douchekop komt? Kies er daarom voor om niet langer dan 5 minuten te douchen. Ook kun je ervoor kiezen om minder vaak te douchen en een energiebesparende douchekop te gebruiken.

Besparing per jaar: € 130,-*

Verwarm alleen ruimtes waar je bent

Het is zonde om je bijkeuken te verwarmen als je in de woonkamer aan tafel zit te dineren, toch? Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Hiermee bespaar je een hele hoop.

Besparing per jaar: € 550,-*

Zet ’s avonds de thermostaat op 15 graden

Zet of draai je thermostaat naar 15 graden voordat je naar bed gaat en je start direct met energie besparen. Tip: draai de thermostaat een uur voor je naar bed gaat al naar beneden. Je kamer is dan nog voldoende warm voor het laatste uurtje.

Besparing per jaar: € 260,- *

Niet thuis? Zet de thermostaat op 15 graden

Zet ook je thermostaat naar 15 graden als je deur uit gaat. Heb je vaste tijden dat er niemand thuis is, omdat bijvoorbeeld het hele gezin werkt of naar school is? Denk dan aan een klokthermostaat.

Let op: heb je vloerverwarming? Draai dan de verwarming terug naar 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Besparing per jaar: € 200,- *

 

*Cijfers zijn gebaseerd op een gasprijs van € 1,74 per m3. Dit zijn de prijzen van januari 2022.

Lees meer over de campagne op: https://www.zetookdeknopom.nl/.

 

Datum: 03-05-2022