FAQ items aan het laden...
Start met het verduurzamen van je woning2023-07-06T13:31:21+00:00

Energie

Lees meer over

Afval & Hergebruik

Lees meer over

Natuur

Lees meer over

Hitte & Wateroverlast

Lees meer over

Samen naar een duurzame woning

Samen en met elkaar voor een energieneutraal Culemborg. Maar hoe kom je daar? En waar begin je? We hebben het op deze pagina voor je op een rij gezet.

Waar kan ik terecht met vragen over mijn koopwoning?

Elk huis is anders. Dat maakt het zo lastig. Daarom is het fijn om je vraag te kunnen stellen aan een professional.

Wat kan ik doen als huurder?

Ben je een huurder? En wil je verduurzamen? Dan heb je vaak niet zoveel te willen, het is immers niet jouw huis. Vaak kun je niet veel anders doen dan wachten op de verhuurder. Wat je wel kunt doen is je wens kenbaar maken.  De Woonbond heeft in kaart gebracht hoe jij je verhuurder het beste kunt bewegen naar een energiebesparende renovatie. Ook vind je daar een standaardbrief die je kunt sturen naar je verhuurder.

Verder kun je ook altijd aan de slag met kleine maatregelen en het aanpassen van je gedrag. Hiermee kun je ook tientallen euro’s per maand besparen op je energierekening.

Lees het verhaal van

 • Jeanne

Jeanne Hup zag in de krant de oproep van Vrijstad Energie om samen met de straat aan de slag te gaan met verduurzamen. Ze sprak haar buren aan, deed briefjes door de bus en ze gingen aan de slag.

 • Nanouk en Daan

Er staat nog een aantal maatregelen op het wensenlijstje van Nanouk en Daan, maar het laatste raampje enkel glas is inmiddels vervangen en binnenkort komen er zonnepanelen.

 • Lennart

Verduurzamen is niet gratis, maar wel belangrijk. Daarom biedt gemeente Culemborg een duurzaamheidslening aan. Lennart: “Het voordeel is de rentestand en de voorwaarden.”

Energieconciërge

Heb je twee linkerhanden, niet het juiste gereedschap of ben je slecht ter been? De energieconciërge kan jou thuis komen helpen! Door een aantal klussen te doen zoals het aanbrengen van tochtstrips, het plakken van folie achter radiotoren of je cv-ketel op een lagere temperatuur in te stellen. De energieconciërge is gratis en bedoeld voor mensen die dat niet zelf kunnen doen. De materialen zijn voor eigen rekening.

Meer weten of een afspraak maken? Mail jori@vrijstadenergie.nl of spreek een voicemail-bericht in op 06-82082480.

Energiecoach

De energiecoaches zijn getrainde vrijwilligers die jou wegwijs maken in de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen in huis. Het gesprek is bij jou thuis, maar het kan ook telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden. Tijdens het gesprek:

 • verkent de energiecoach jouw wensen en mogelijkheden van de woning;
 • krijg je hulp bij het zoeken naar goede informatie en hulp bij het beoordelen van offertes;
 • kun je informatie krijgen over financieringsmogelijkheden en subsidies.

Kosten: € 20,00 (€ 10,00 voor leden van Vrijstad Energie).

FIXbrigade

Woon jij in Culemborg in een slecht geïsoleerde woning, met energielabel D of lager? Of heb je weinig budget? Wil je graag energie besparen en toch een aangename temperatuur in huis? FIXbrigade Culemborg helpt je daarbij. Je hoeft je alleen maar aan te melden. Het werk dat de FIXbrigade doet is gratis. En de materialen die ze gebruiken ook.

Straatproject
Minder op de meter

‘Minder op de meter’ is een Culemborgs straatproject. Eigenaren van koopwoningen uit een bepaalde straat met een gelijksoortig woningtype krijgen een stappenplan op maat over energiebesparende maatregelen in huis. De maatregelen zorgen voor een lagere energierekening, maar ook voor meer wooncomfort (warm in de winter, koel in de zomer). Dit kunnen de eerste stappen zijn om je huis aardgasvrij te maken. Je doet het samen met je buren, want dat is leuker én makkelijker.

Interview
Projectleiders Andrea en Judith over project Minder op de meter

“Meedoen aan MOM is geheel vrijblijvend. We hebben geen commercieel doel dus zullen je nooit pushen om een maatregel uit te voeren. Je kunt ervoor kiezen om alle adviezen op te volgen, één maatregel te kiezen met het meeste effect (bijvoorbeeld dakisolatie) of om er nog even mee te wachten. Ook dan is het doel bereikt, want je weet dan precies wat de mogelijkheden zijn. Dan wacht je tot het moment voor jouw huishouden (financieel) uitkomt.”

Duurzaamheids- en stimuleringslening

Wist je dat je via de gemeente in Culemborg soms aanspraak kunt maken op de duurzaamheids- en stimuleringslening? Lees meer over de voorwaarden.

Subsidie: ISDE

Met de investeringssubsidie duurzame energie kun je subsidie krijgen op isolatiemaatregelen, aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening, warmtepomp en zonneboiler. Lees de voorwaarden en kijk of je in aanmerking komt.

Veelgestelde vragen

Zit er subsidie op zonnepanelen? Welk deel van m’n woning moet ik eerst isoleren? Is mijn huis geschikt voor de warmtepomp?
Je bent niet de enige met deze vragen. Het energieloket verzamelde de meest gestelde vragen op hun website.

NIEUW
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen rondom verduurzaming. Ontvang tips, lees verhalen van andere Culemborgers en blijf op de hoogte van nieuwe (subisidie)regelingen.

Volg ons op Facebook

Volg de Facebookpagina van Culemborg Duurzaam om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, tips en inspiratie op het gebied van een duurzaam huis, tuin en leven in onze stad.

Wat doet Culemborg al aan verduurzamen?
We vragen het in het centrum, op het Koopmansgildeplein en Chopinplein

Welke energiemaatregelen zijn er allemaal?

Kleine maatregelen

Wist je dat je zelf best veel kunt doen om energie te beparen? We hebben een aantal kleine maatregelen verzameld en voor je op een rij gezet. Kun je hulp gebruiken bij het aanbrengen van de producten? Neem dan contact op met de energieconciërge of de FIXbrigade.

 • Tochtstrips
 • Radiatorfolie
 • Cv op 60˚
 • Verlichting
 • Energiezuinige apparaten
 • Brievenbusborstel
 • Zon- en warmtereflecterende gordijnen
 • Centrale schakelaar
 • Gebruik je luiken
 • Bewegingsmelder
 • Waterbesparende douchekop

Pas je gedrag aan

Geen tijd om te klussen. Geen geld om het te laten doen. Begin dan met je eigen gedrag. Daar kun je verbazingwekkend veel mee besparen.

 • Zet je cv ’s nachts op 15 graden
 • Zet standaard je cv niet hoger dan 19 graden
 • Zet een uur voor je gaat slapen de cv al naar beneden
 • Houd je radiatoren vrij: plaats er b.v. geen bank voor
 • Houd binnendeuren dicht
 • Probeer korter te douchen
 • Neem een douche i.p.v. een bad
 • Laat de kraan niet onnodig stromen
 • Trek de stekker uit het stopcontact na gebruik
 • Doe je was of vaat op een eco-programma
 • Was op 30 graden i.p.v. 60
 • Hang je was buiten i.p.v. in de droger
 • Houd niet onnodig de lichten aan

Grote(re) maatregelen

Heb je je goed ingelezen over de mogelijkheden van jouw woning? En heb je het financiële plaatje rond? Dan kun je grote stappen zetten naar een duurzamere woning. Welke maatregelen zijn er allemaal?

Bekijk ook de webinars van het energieloket over zonnepanelen, ventileren, isoleren en de warmtepomp.

Agenda

Nieuws

Energiebesparing en gasvrij verwarmen
Informatieavond voor bewoners Parijsch en nieuwbouwwoningen van 2000

Informatieavond energiebesparing en gasvrij verwarmen op 17 november voor bewoners Parijsch en andere nieuwbouw uit bouwjaren 2000-2020. Coöperatie Vrijstad Energie en de Gemeente Culemborg organiseren op donderdag 17 november van 20:00-21:30 uur een gratis informatieavond Lees meer >

Solarbank

In Culemborg staat een Solarbank. Vlakbij de rotonde Tunnelweg/Parallelweg-Oost. Dit is een bank met een zonnepaneel. De opgewekte stroom wordt gebruikt voor de pompinstallatie in het bergingsbezinkbassin dat daar onder de grond ligt. Als Lees meer >

De Stimuleringslening

Het ombouwen van een bestaande woning naar een echt energieneutrale en gasloze woning is duur. Woningeigenaren kunnen daarom voor de renovatiekosten een beroep doen op de Stimuleringslening van de gemeente Culemborg. Nul op de Lees meer >

LED of GLOEI

Veel mensen gebruiken nog steeds gloeilampen. Daarin wordt een koperdraadje verhit. Die verhitting zorgt voor het licht dat wij zien. Een gloeilamp is goedkoop en werkt goed. Dat klinkt voor veel mensen ideaal. Helaas Lees meer >

Ga naar de bovenkant