FAQ items aan het laden...
Start met het verduurzamen van je woning2023-06-05T18:57:33+00:00

Energie

Lees meer over

Afval & Hergebruik

Lees meer over

Natuur

Lees meer over

Hitte & Wateroverlast

Lees meer over

Samen naar een duurzame woning

Samen gaan we aan de slag met onze woningen. We gaan ervoor zorgen dat we minder energie verbruiken en in 2040 in energieneutrale huizen wonen. Maar hoe kom je daar? En waar begin je? We zetten het voor je op een rij.

Waar kan ik terecht met vragen over mijn koopwoning?

Elk huis is anders. Dat maakt het zo lastig. Daarom is het fijn om je vraag te kunnen stellen aan een professional.

Wat kan ik doen als huurder?

Als huurder heb je niet zoveel te willen, het is immers niet jouw huis. Vaak kun je niet veel anders doen dan wachten op de verhuurder. Wat je wel kunt doen is je wens kenbaar maken. Weet je niet zo goed hoe je dat moet zeggen? We hebben een standaardbrief voor je opgemaakt die je kunt mailen of sturen naar je verhuurder.

Verder kun je ook altijd aan de slag met kleine maatregelen en het aanpassen van je gedrag. Hiermee kun je ook tientallen euro’s per maand besparen op je energierekening.

Lees het verhaal van

  • Jeanne

Jeanne Hup zag in de krant de oproep van Vrijstad Energie om samen met de straat aan de slag te gaan met verduurzamen. Ze sprak haar buren aan, deed briefjes door de bus en ze gingen aan de slag.

  • Nanouk en Daan

Er staat nog een aantal maatregelen op het wensenlijstje van Nanouk en Daan, maar het laatste raampje enkel glas is inmiddels vervangen en binnenkort komen er zonnepanelen.

  • Lennart

Verduurzamen is niet gratis, maar wel belangrijk. Daarom biedt gemeente Culemborg een duurzaamheidslening aan. Lennart: “Het voordeel is de rentestand en de voorwaarden.”

Energieconciërge

Heb je twee linkerhanden, niet het juiste gereedschap of ben je slecht ter been? De energieconciërge kan jou thuis komen helpen! Door een aantal klussen te doen zoals het aanbrengen van tochtstrips, het plakken van folie achter radiotoren of je cv-ketel op een lagere temperatuur in te stellen. De energieconciërge is gratis en bedoeld voor mensen die dat niet zelf kunnen doen. De materialen zijn voor eigen rekening.

Meer weten of een afspraak maken? Mail jori@vrijstadenergie.nl of spreek een voicemail-bericht in op 06-82082480.

Energiecoach

De energiecoaches zijn getrainde vrijwilligers die jou wegwijs maken in de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen in huis. Het gesprek is bij jou thuis, maar het kan ook telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden. Tijdens het gesprek:

  • verkent de energiecoach jouw wensen en mogelijkheden van de woning;
  • krijg je hulp bij het zoeken naar goede informatie en hulp bij het beoordelen van offertes;
  • kun je informatie krijgen over financieringsmogelijkheden en subsidies.

Kosten: € 20,00 (€ 10,00 voor leden van Vrijstad Energie).

FIXbrigade

Woon jij in Culemborg in een slecht geïsoleerde woning, met energielabel D of lager? Of heb je weinig budget? Wil je graag energie besparen en toch een aangename temperatuur in huis? FIXbrigade Culemborg helpt je daarbij. Je hoeft je alleen maar aan te melden. Het werk dat de FIXbrigade doet is gratis. En de materialen die ze gebruiken ook.

Straatproject
Minder op de meter

‘Minder op de meter’ is een Culemborgs straatproject. Eigenaren van koopwoningen uit een bepaalde straat met een gelijksoortig woningtype krijgen een stappenplan op maat over energiebesparende maatregelen in huis. De maatregelen zorgen voor een lagere energierekening, maar ook voor meer wooncomfort (warm in de winter, koel in de zomer). Dit kunnen de eerste stappen zijn om je huis aardgasvrij te maken. Je doet het samen met je buren, want dat is leuker én makkelijker.

Interview
Projectleiders Andrea en Judith over project Minder op de meter

“Meedoen aan MOM is geheel vrijblijvend. We hebben geen commercieel doel dus zullen je nooit pushen om een maatregel uit te voeren. Je kunt ervoor kiezen om alle adviezen op te volgen, één maatregel te kiezen met het meeste effect (bijvoorbeeld dakisolatie) of om er nog even mee te wachten. Ook dan is het doel bereikt, want je weet dan precies wat de mogelijkheden zijn. Dan wacht je tot het moment voor jouw huishouden (financieel) uitkomt.”

Duurzaamheids- en stimuleringslening

Wist je dat je via de gemeente in Culemborg soms aanspraak kunt maken op de duurzaamheids- en stimuleringslening? Lees meer over deze en andere regelingen.

Subsidie: ISDE

Met de investeringssubsidie duurzame energie kun je subsidie krijgen op isolatiemaatregelen, aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening, warmtepomp en zonneboiler. Lees meer over deze en andere subsidies.

Veelgestelde vragen

Zit er subsidie op zonnepanelen? Welk deel van m’n woning moet ik eerst isoleren? Is mijn huis geschikt voor de warmtepomp? Je bent niet de enige met deze vragen. Het energieloket verzamelde de meest gestelde vragen op hun website.

NIEUW
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen rondom verduurzaming. Ontvang tips, lees verhalen van andere Culemborgers en blijf op de hoogte van nieuwe (subisidie)regelingen.

Volg ons op Facebook

Volg de Facebookpagina van Culemborg Duurzaam om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, tips en inspiratie op het gebied van een duurzaam huis, tuin en leven in onze stad.

Warmtepomp in 2026 verplicht
Waar komen warmtenetten?

Vanaf 2026 moet een cv-ketel (of andere gasverwarming) worden vervangen door een (hybride) warmtepomp als de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is. Er is een paar voorwaarden, bijvoorbeeld  als je woning binnen 10 jaar wordt aangesloten wordt op een warmtenet. Daarom is het belangrijk om te weten of er in jouw wijk of straat een warmtenet in de planning staat.

Op dit moment zijn het geen concrete plannen voor het opzetten van een lokaal warmtenet. Wel worden op dit moment onderzoeken gedaan naar warmtenetten in de volgende wijken.

  • Westerkwartier

  • Etc.

Liggen we op schema?
Worden we energieneutraal in 2040?

De gemeente heeft als doel gesteld om in 2040 energieneutraal te zijn en de regio (RES) wil in 2030 1.200 GWh energie opwekken uit zon en wind. Liggen we op schema? Het kan nog steeds, maar dan moeten we alles doen wat haalbaar is. Dat is in het kort de conclusie van de voortgangsrapportage van de Regionale Energie Strategie.

Welke energiemaatregelen zijn er allemaal?

Kleine maatregelen

Wist je dat je zelf best veel kunt doen om energie te beparen? We hebben een aantal kleine maatregelen verzameld en voor je op een rij gezet. Kun je hulp gebruiken bij het aanbrengen van de producten? Neem dan contact op met de energieconciërge of de FIXbrigade.

  • Tochtstrips
  • Radiatorfolie
  • Cv op 60˚
  • Verlichting
  • Energiezuinige apparaten
  • Brievenbusborstel
  • Zon- en warmtereflecterende gordijnen
  • Centrale schakelaar
  • Gebruik je luiken
  • Bewegingsmelder
  • Waterbesparende douchekop

Pas je gedrag aan

Geen tijd om te klussen. Geen geld om het te laten doen. Begin dan met je eigen gedrag. Daar kun je verbazingwekkend mee besparen.

  • Zet je cv ’s nachts op 15 graden
  • Zet standaard je cv niet hoger dan 19 graden
  • Zet een uur voor je gaat slapen de cv al naar beneden
  • Houd je radiatoren vrij: plaats er b.v. geen bank voor
  • Houd binnendeuren dicht
  • Probeer korter te douchen
  • Neem een douche i.p.v. een bad
  • Laat de kraan niet onnodig stromen
  • Trek de stekker uit het stopcontact na gebruik
  • Doe je was of vaat op een eco-programma
  • Was op 30 graden i.p.v. 60
  • Hang je was buiten i.p.v. in de droger
  • Houd niet onnodig de lichten aan

Grote(re) maatregelen

Heb je je goed ingelezen over de mogelijkheden van jouw woning? En heb je het financiële plaatje rond? Dan kun je grote stappen zetten naar een duurzamere woning. Welke maatregelen zijn er allemaal? We hebben ze voor je op een rij gezet.

Bekijk ook de webinars van het energieloket over zonnepanelen, ventileren, isoleren en de warmtepomp.

Agenda

Houd je hoofd en huis koel! Last van hittestress? Of bereid je je alvast voor op een hete zomer? Meld je aan voor de challenge. Je ontvangt dan om de dag, vijf e-mails boordevol tips die je direct kunt toepassen. Je kunt op ieder moment starten. Je zult versteld staan van de mogelijkheden die er Lees meer >

Webinar: starten met zonnepanelen

juli 11 @ 19:30 - 20:15

Speciaal voor de huiseigenaren in de regio Rivierenland organiseert Energieloket Culemborg een webinar over zonnepanelen. Het webinar is thuis, online te volgen op 11 juli van 19.30 tot 20.15 uur. Energieloket Culemborg is onderdeel van Energieloket Rivierenland dat met onafhankelijke informatie onze inwoners helpt met het energiezuinig maken van hun woning. In 45 minuten neemt Lees meer >

Nieuws

Energiebesparing en gasvrij verwarmen
Informatieavond voor bewoners Parijsch en nieuwbouwwoningen van 2000

Informatieavond energiebesparing en gasvrij verwarmen op 17 november voor bewoners Parijsch en andere nieuwbouw uit bouwjaren 2000-2020. Coöperatie Vrijstad Energie en de Gemeente Culemborg organiseren op donderdag 17 november van 20:00-21:30 uur een gratis informatieavond Lees meer >

Solarbank

In Culemborg staat een Solarbank. Vlakbij de rotonde Tunnelweg/Parallelweg-Oost. Dit is een bank met een zonnepaneel. De opgewekte stroom wordt gebruikt voor de pompinstallatie in het bergingsbezinkbassin dat daar onder de grond ligt. Als Lees meer >

De Stimuleringslening

Het ombouwen van een bestaande woning naar een echt energieneutrale en gasloze woning is duur. Woningeigenaren kunnen daarom voor de renovatiekosten een beroep doen op de Stimuleringslening van de gemeente Culemborg. Nul op de Lees meer >

LED of GLOEI

Veel mensen gebruiken nog steeds gloeilampen. Daarin wordt een koperdraadje verhit. Die verhitting zorgt voor het licht dat wij zien. Een gloeilamp is goedkoop en werkt goed. Dat klinkt voor veel mensen ideaal. Helaas Lees meer >

Ga naar de bovenkant