Vandaag zijn de winnende gemeenten van het NK Tegelwippen bekend gemaakt. Wie verruilt de meeste tegels voor groen? Culemborg en Buren zijn naast hun landelijke deelname ook een duel aan gegaan met elkaar. Het NK Tegelwippen is om bewoners, ondernemers en gemeenten te stimuleren meer groen te plaatsen. Meer groen is goed voor het bevorderen van de biodiversiteit en beschermt ons tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte en hevige regenvallen.

Wethouders Martine de Bas (Buren) en Daphne Bijvoet (Culemborg)

Culemborg deed dit jaar voor het eerst mee en heeft grote klappers gemaakt door tegels te wippen bij de Zomertaling, ’t Hof en ’t Jach. Buren haalde gewipte tegels op bij inwoners in alle kernen. Allebei de gemeenten hadden een tegeltaxi geregeld voor de bewonersinitiatieven. De tegeltaxi haalde de tegels gratis op. Culemborg heeft 39.983 tegels verzameld en eindigde op de zesde plaats in de categorie kleine gemeenten. Culemborg eindigde op de tweede plek van alle Gelderse gemeenten. In Buren was de opbrengst 5.889 tegels.

Leuke twist

Wethouder De Bas, gemeente Buren: “Natuurlijk zijn we blij met het resultaat. Het NK Tegelwippen zet klimaatadaptatie op de kaart bij de inwoners en binnen onze gemeente. Het extra competitieve element met onze buurgemeente Culemborg heeft voor een leuke twist gezorgd. En uiteindelijk is er maar één winnaar en dat is de natuur en het water dat z’n weg kan vinden. En dat is hard nodig.”

Vooruitblik

Buren en Culemborg doen volgend jaar weer mee met het tegelwippen. Ze willen hierbij samen de strijd aan met twee andere gemeenten in ons rivierengebied. Het nieuwe NK Tegelwippen start in maart 2024. Wethouder Bijvoet van de gemeente Culemborg: “Volgend jaar doen we zeker weer mee en dan hoop ik samen met de gemeente Buren als team twee andere gemeenten uit te mogen dagen. In Culemborg vragen we volgend jaar meer aandacht voor groene onderhoudsarme tuin. Hoe kun je een groene tuin hebben zonder al teveel onderhoud? Dat ondersteunen we ook met de nieuwe logeertuin die in het voorjaar open gaat. Een initiatief voor bodembedekkers van Stichting Present en Elk Welzijn.”

Waarom is tegelwippen belangrijk?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid en geeft het biodiversiteit een boost.

 

Meer informatie over duurzaamheid in de gemeenten. Kijk op www.culemborgduurzaam.nl en www.buren.nl/duurzaamheid.

Bekijk ook de resultaten van de andere gemeenten.

 

Datum plaatsing: 15-11-2023