De Liniepont, het fiets- en voetveer over de Lek, wordt dit jaar vervangen en is vanaf Koningsdag volledig emmissieloos en duurzaam. De nieuwe elektrische pont vaart tussen Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg, allemaal onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Op een zomerse dag kunnen de accu’s volledig draaien op opgewekte energie van zonnepanelen.

De Liniepont is de laatste in een reeks van zeven elektrische veren. In 2024 vaart de hele vloot van Uit®waarde elektrisch met uitzondering van de Waalponten. De verduurzamingsslag kwam tot stand in samenwerking met de oevergemeenten Culemborg, Houten en Vijfheerenlanden en met steun van de provincie Utrecht. De Liniepont, zonder uitstoot, draagt bij aan de realisatie van de ambities van gemeenten en provincie om de kwaliteit van het toerisme en de leefomgeving te verbeteren. Zo worden de recreatieve routenetwerken in de provincies Gelderland en Utrecht voor fietsers en wandelaars verbonden en is het veelzijdige Waterlinielandschap optimaal te beleven.

Gemeente Culemborg, Daphne Bijvoet, wethouder: “Met de nieuwe Liniepont is dit méér dan een overtocht, je kunt, hier tussen de forten, de rivier echt beleven.”

Mevrouw Willy van Selm, kaartverkoper van de Liniepont: “Ik vind het een eer en kijk er naar uit om de pont later in dit jaar te mogen dopen”.

Bijschrift: E-pont in aanbouw

 

Bron:  Uit®waarde

Datum plaatsing 26-2-24