Voeding
Duurzaam voedsel verbouwen gebeurt op steeds meer plekken in Nederland. En steeds meer mensen kopen gezonde, biologische producten – mits dat niet te duur is. We willen allemaal eten. Voedselproductie is massaproductie. Maar als we dit duurzamer aanpakken, levert dat veel winst op voor het milieu.
Stadboerderijen, stadstuinen en openbare moestuinen. Op steeds meer plekken wordt op een duurzame, biologische manier voedsel gezaaid, geteeld, verbouwd en geoogst. Ook zijn op steeds meer plekken biologische producten te koop. Niet alleen op de biologische markt of bij de speciaalzaak. Kijk maar eens in je reguliere supermarkt, daar is het aanbod steeds groter. En hoe groter het aanbod, hoe betaalbaarder het wordt.
Duurzaam of biologisch voedsel hoeft niet duur te zijn. Zeker als je een eigen moestuin begint. Heb je daar geen plek of geen tijd voor, dan kun je al veel bijdragen door vaker in het biologische schap te kijken. Ook zijn plantaardige (vegetarische) producten minder belastend voor het milieu dan vlees. Wil je toch vlees blijven eten, maar wel met aandacht voor het dierenwelzijn? Varieer eens met een vleesvervanger en koop vooral geen ‘plofkip’ of ‘kiloknallers’.

Een stap verder zetten
De verpakkingen van je boodschappen hebben ook effect op het milieu. Probeer plastic te voorkomen en koop het liefst onverpakte spullen. In plaats van plastic zakjes liggen er in veel supermarkten ook papieren zakken. Nog beter: neem herbruikbare verszakjes mee naar de supermarkt, groenteboer of andere winkels. Is iets toch verpakt? Koop dan liever één grote verpakking in plaats van meerdere kleinere verspreid over de tijd. Bijvoorbeeld 10 kilo rijst ineens. Of koop verpakkingen die goed te recyclen zijn. Eet je met de seizoenen mee? Dan zul je zien dat je komkommer ineens géén plastic verpakking meer heeft.
Artikelen
Kom appels en peren plukken tijdens fruitplukdag
Op zaterdag 9 september van 13.00 tot 16.00 is het weer Culemborgse Fruitplukdag. Je kunt appels plukken in de Armenboomgaard (Goilberdingerdijk, tegenover Werk aan het Spoel) en je mag peren komen plukken in Boomgaard Nachtegaallaan. Lees meer >
Nieuw in Culemborg
Voedselstation: ontmoetingsplek voor voedselmakers
Sinds deze week heeft Culemborg er een duurzame coöperatie bij: het Voedselstation. Bij Voedselstation kunnen voedselmakers, fruittelers, verwerkers en andere specialisten elkaar ontmoeten en samenwerken aan een circulair voedselsysteem. Zij kunnen gebruik maken van de Lees meer >
Video
Roze Bunker: “We willen regeneratief zijn als commercieel bedrijf”
Culemborg TV ging langs bij de Fruitslagers van de Roze Bunker. Emile Corre is een van de oprichters van De Fruitslagers. Op hun locatie in Culemborg ‘de Roze Bunker’ maken ze siropen die worden geserveerd Lees meer >
Interview
‘Stadslandbouw vindt navolging’
Todd Phillips en Boudien Phillips-Jorna zijn de boer en boerin van Stadsboerderij Caetshage. De biologische boerderij en boerderijwinkel, met op hetzelfde terrein de zorgboerderij waar Hilde aan het roer staat. Op Caetshage staat één Lees meer >
Erop uit? Pluk wat fruit!
In Culemborg staan veel ‘eetbare bomen’, en dan bedoelen we het fruit en de noten die eraan groeien. Walnoten, appels, peren en nog veel meer zijn er in overvloed en iedereen mag meegenieten. Op Lees meer >
Gooi eten niet weg, lever het in
Iedereen blijft weleens zitten met eten. Teveel ingekocht, het valt niet in de smaak. Of je ziet aankomen dat je het toch niet openmaakt voordat de houdbaarheidsdatum verstrijkt. Voorkom verspilling en lever etenswaren in Lees meer >
Zo begin je een moestuin
Een moestuin beginnen is voor iedereen mogelijk. Maar hoe begin je? Van het gereedschap tot een teeltplan en rotatiesysteem. Het is makkelijker dan je denkt. Een moestuin beginnen kan iedereen. Je hebt er een Lees meer >