Een bewonersinitiatief om aardgasvrij je huis te verwarmen

Woon je in het Westerkwartier? Dan zal het je niet ontgaan zijn dat er nu, samen met de bewoners, onderzoek wordt gedaan naar een collectief warmtenet. In het project Warm Westerkwartier onderzoeken de bewoners van het Westerkwartier samen naar manieren om hun huizen te verwarmen zonder aardgas. Ze willen de warmte benutten uit de pijpleiding van gezuiverd rioolwater. Deze pijpleiding loopt langs de spoordijk naar de Lek, naast het Westerkwartier.

Warm Westerkwartier Culemborg

Belangrijk is om te weten hoeveel warmte we uit deze leiding kunnen halen en hoeveel huizen we daarmee kunnen verwarmen via een warmtesysteem. Na de eerste verkenning lijkt het mogelijk om alle circa 500 woningen van warmte en warm water te voorzien. De doorrekening wordt steeds meer verfijnd en aandacht voor isolatiemaatregelen voor de huizen helpt de warmtevraag te verlagen, waardoor de doorrekening positiever uitpakt.

Om dit allemaal goed te onderzoeken, voeren ze een haalbaarheidsonderzoek uit. Bewoners beslissen zelf over de eventueel gekozen oplossing en hoe we dat gaan organiseren. De bewoners spelen dus een cruciale rol in dit onderzoek. Iedereen die in dit gebied woont, of je een huis hebt gekocht of huurt, kan deelnemen en meedenken. Aan het eind van 2024 komt er een concreet voorstel voor de bewoners. Als er dan genoeg bewoners zijn die het interessant vinden en eventueel mee te doen, wordt het warmenet ontwikkeld.

Fases van ontwikkeling

Het ontwikkelen van een collectief warmenet is niet makkelijk. Tijdens de ontwikkeling worden een aantal fases doorlopen. De initiatiefase, ontwikkelfase, bouwfase en exploitatiefase. Momenteel bevindt het Westerkwartier zich aan het einde van de inititatiefase.

Samenwerkingen

Het bewonersinitiatief wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de gemeente, KleurrijkWonen en Vrijstad Energie. Het duurzaamheidsfonds van Betuwewind leverde een belangrijk deel van de financiering voor het haalbaarheidsonderzoek.

Meer weten over het warmtenet in het Westerkwartier?

Welke wijken ontwikkelen momenteel een warmtenet?

Op dit moment zijn er 2 warmtenetten in ontwikkeling:

  • Westerkwartier
  • Molenzicht/ Dijkzicht

Welke wijken zijn van het gas af?

Een groot deel van Eva Lanxmeer (Thermo Bello) en een deel van Parijsch zijn al van het gas af. De toekomstige stationsomgeving wordt ook aardgasvrij gebouwd.

2040 Culemborg energieneutraal

De gemeentelijke ambitie is om in 2040 heel Culemborg aardgasvrij te hebben.

Wat kun jij alvast doen om aardgasvrij ready te zijn?

Is het nog niet bekend hoe jouw wijk van het gas af zal gaan, dan kun je vast een aantal dingen doen ter voorbereiding. Dit noemen we no regret-maatregelen. Dit zijn maatregelen die sowieso nodig zijn om uiteindelijk van het gas af te kunnen.

  • Energiebesparing: plaatsen van kleine maatregelen
  • Energiebesparing: gedrag aanpassen. Lees de tips van Milieu Centraal. 
  • Isoleren: of je uiteindelijk zelf een warmtepomp moet aanschaffen of dat er een collectief warmtenet wordt ontwikkeld in jouw wijk. Het is in beide gevallen belangrijk om je huis te kunnen verwarmen op een lage temperatuur. Voor het plaatsen van een warmtepomp moet je je woning bijvoorbeeld warm kunnen krijgen als je je cv op 50 graden zet. Lukt dat niet, dan kun je je oriënteren op isolatie. Lees meer over de warmtepomp.

 Wat moet ik doen als mijn cv nu aan vervanging toe is? 

 

Bron: Warm Westerkwartier

Datum plaatsing: 15-11-2023