Op woensdag 2 augustus 2023 is het Earth Overshoot Day, de dag waarop we als mensheid beslag leggen op zoveel capaciteit als de aarde in een heel jaar kan regenereren (opbouwen). Na 2 augustus teren we dus in op reserves, en zijn we in ‘overshoot’. Anders gezegd: we leven alsof er 1,7 aardes zijn, terwijl we er maar één hebben.

Doel: elk jaar 6 dagen terugbrengen

De trend omdraaien is van belang voor onze toekomst. Als we samen Earth Overshoot Day elk jaar met 6 dagen terugbrengen, is er in 2050 geen overvraging meer. Hier kun je zelf aan bijdragen door voedselverspilling en energieverbruik te verminderen, lokale producten te kopen, hergebruik, recycling etc. Wat kun jij in Culemborg doen om je uitstoot te verminderen? We hebben acht tips:

  1. Koop minder en tweedehands: we hebben een aantal mooie kringlopen in de stad. Bijvoorbeeld Stichting StaartjeBartjeHabbekrats, Social Return en de Groothandel.
  2. Bespaar energie: meld je aan voor de FIXbrigade of Minder op de Meter of vraag een keukentafelgesprek aan met een vrijwillige energiecoach.
  3. Eet minder of geen vlees en zuivel. Wist je dat Weekendcafé Lekkers aan de Lek helemaal geen vlees op de kaart heeft staan?
  4. Eet lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel: Koop bijvoorbeeld bij Stadsboerderij Caetshage of winkel op de Streekmarkt op zaterdag. Of kijk in de supermarkt op de verpakking waar je eten vandaan komt.
  5. Scheid je afval. Lever elektrische apparaten apart in en houd plastic in een andere prullenbak. Weet je niet wat in welke bak moet? Vul de afvalwijzer in.
  6. Pak vaker de fiets of de trein. En wist je dat je in Culemborg ook auto’s kunt delen:
  7. Houd je autobanden op spanning en bespaar 2% tot 5% brandstof. Je kunt je bandenspanning gratis controleren en oppompen bij een van de twee Slimme Bandenpompen. De pompen staan bij GECU (Randweg 12) en aan de Wethouder Schoutenweg (t.h.v. nummer 6). Bekijk de exacte locaties.
  8. Repareer je spullen voor je ze weg doet. Breng je kapotte elektrische apparaten naar het Repair Café. En kleding kun je laten repareren bij Verrassend Passend en Faroghie.

Bron: Earth Overshoot Day

Datum plaatsing: 2-8-23